Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 15


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 15


1. Prof. Amartya Sen is these days in the news because :

(a) he is internationally known as a leading social economist
(b) he has been awarded ‘Bharat Ratna’
(c) he is a recipient of Nobel Prize.
(d) All of the above

2. The first country to legalize medically assisted suicide is

(a) Australia
(b) United States
(c) Netherlands
(d) Switzerland

3. The Baisakhi Festival of the year 1999 is of great historical significance to Punjab because

(a) it commemorates the tercentenary of the foundation of Khalsa Panth
(b) it being the last such festival of the twentieth century
(c) of participation by a large number of Punjabis who are non resident Indians
(d) None of the above

4. Exobiology deals with the study of

(a) external characters of living organisms
(b) life on the surface of the earth
(c) life in the outer layers of atmosphere
(d) life in other planets and space

5. The Social System of the Harappans was

(a) Fairly egalitarian
(b) Slave-Labour based
(c) Colour (Varna) based
(d) Caste based

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Which of the following Vedas provides information about the civilisation of the Early Vedic Age?

(a) Rig-veda
(b) Yajur-veda
(c) Atharva-veda
(d) Sama-veda

7. The university which became famous in the post-Gupta Era was

(a) Kanchi
(b) Taxila
(c) Nalanda
(d) Vallabhi

8. Banabhatta was the court poet of which emperor?

(a) Vikramaditya
(b) Kumaragupta
(c) Harshavardhana
(d) Kanishka

9. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian

Sea was

(a) Rajaraja I
(b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I
(d) Kulottunga I

10. The Mughal painting reaches its / zenith during the reign of

(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb

Answer:

1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (b)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus