Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 16


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 16


1. Permanent Revenue settlement of Bengal was introduced by

(a) Clive
(b) Hastings
(c) Wellesley
(d) Cornwallis

2. The father of extremist movement in India is

(a) Motilal Nehru
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Bal Gangadhar Tilak

3. The World Bank normally gives

(a) short-term loans
(b) medium-term loans
(c) long-term loans
(d) medium and long-term loans

4. The International Monetary Fund (IMF) came into existence with

(a) Berlin Conference
(b) London Conference
(c) Brettonwoods Conference
(d) Rome Conference

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

5. Multiplier process in economic theory is conventionally taken to mean

(a) the manner in which prices increase
(b) the manner in which banks create credit
(c) income of an economy grows on account of an initial investment
(d) the manner in which government expenditure increases

6. Structural adjustment loans given by the World Bank are meant for

(a) increasing employment in agriculture
(b) increasing export-earning capacity of the borrower country
(c) reducing inequalities of income distribution
(d) encouraging capital-intensive industries

7. A financial instrument is called a ‘primary security’ if it represents the liability of

(a) some ultimate borrower
(b) the Government of India
(c) a primary cooperative bank
(d) a commercial bank

8. Service cooperatives are

(a) single purpose societies
(b) credit societies
(c) marketing societies
(d) multi-purpose societies

9. Output at break-even point is that output at which the producer is able to

(a) recover only operating costs
(b) recover total costs
(c) wipe out earlier losses
(d) earn a normal profit

10. India’s share in world trade since 1950.

(a) has been rising
(b) has been constant
(c) has been declining
(d) has shown a mixed trend

Answer:

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (d)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus