Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 17


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 17


1. Animals do not have enzyme systems which enable them to make use of the energy from

(a) fat
(b) water
(c) protein
(d) carbohydrate

2. A clone is a colony of

(a) cells having different shapes
(b) cells having similar shape
(c) cells having similar genetic constitution
(d) cells having different genetic constitutions

3. The pollen grains of flowers pollinated by

insects are:

(a) smooth and dry
(b) rough and sticky
(c) rough and dry
(d) large and showy

4. Which one of the following substances is used for preservation of food grains?

(a) Sodium benzoate
(b) Vinegar
(c) Sodium chloride
(d) Potassium permanganate

5. The disease caused by Asbestos is

(a) Emphysema
(b) Paralysis
(c) Diarrhoea
(d) Dysentery

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. In the eye, colour vision is effected by the presence of

(a) Choroid coat
(b) Sclerotic coat
(c) Rods
(d) Cones

7. Who has became the youngest lawmaker of Britain at the age of 20?

(a) Mhairi Black
(b) Julie Watson
(c) Linda Murray
(d) Renji Root

8. Congress President Sonia Gandhi has presented the G.K. Reddy Memorial National Award to whom of the folllowing?

(a) Vinod Mehta
(b) Rajeev Shukla
(c) Abhishek Bansal
(d) Neeraj Kohli

9. Prime Minister Narendra Modi on Saturday has launched three ambitious social security schemes, relating to the insurance and pension sector and intended at widening the process of financial inclusion.Which of the following is not among those?

(a) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (accident insurance)
(b) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana  (life insurance)
(c) Kisan Jeevan Jyoti Yojana (life insurance)
(d) Atal Pension Yojana” (Pension)

10. In which state Prime minister Narendra Modi has inaugurated the upgraded steel plant of IISCO that has the country’s largest blast furnace?

(a) Burnpur, West Bengal
(b) Hamirpur, Himachal Pradesh
(c) Chandipur, West Bengal
(d) Raipur, Chattisgarh

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus