Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -27


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -27


1. The First Tirthankara of the Jams was

(a) Arishtanemi
(b) Parshvanath
(c) Ajitanath
(d) Rishabha

2. The great silk route to the Indians was opened by:

(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Harsha
(d) Fa-Hien

3. The capital of the Yadava rulers was

(a) Dwarasamudra
(b) Warangal
(c) Kalyani
(d) Devagiri

4. Which religious sect did the Chola Kings patronise ?

(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Saivism
(d) Vaishnavism

5. Tower of Victory (Vijaya Stambh) is located at

(a) Delhi
(b) Jhansi
(c) Chittorgarh
(d) Fatehpur Sikri

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Who amongst the following leaders of “1857” was the first to lay down his/her life?

(a) Kunwar Singh
(b) Tantiya Tope
(c) Rani Laxmi Bai of Jhansi
(d) Mangal Pandey

7. The system of communal electorate in India was first introduced by

(a) Indian Council Act of 1892.
(b) Minto-Morley reforms of 1909
(c) Montagu-Chelmsford reforms of 1919
(d) Government of India of 1935

8. Which of the following is not a necessary condition for the development of India ?

(a) Capital Accumulation
(b) Resource discovery
(c) Population growth
(d) Technological development

9. Personal disposable income is

(a) always equal to personal income.
(b) always more than personal income.
(c) equal to personal income minus direct taxes paid by household.
(d) equal to personal income minus indirect taxes.

10. Which of the following most closely approximates our definition of oligopoly ?

(a) The cigarette industry.
(b) The barber shops
(c) The gasoline stations
(d) Wheat farmers

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.