Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set -36


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set -36


1. Pope Benedict XVI who has been elected recently is the

(a) 250th Pope
(b) 260th Pope
(c) 265th Pope
(d) 270th Pope

2. Who among the following has been awarded the Pravasi Bharatiya Samman for his outstanding achievement in their field and fostering.understanding of India abroad ?

(a) Vikram Seth
(b) Ms. Indira Nooyi
(c) Laxmi Mittal
(d) Sunil Mittal

3. According to AT Kearney Inc, which country is the hottest destination for foreign direct investment?

(a) India
(b) China
(c) Malaysia
(d) Mauritius

4. The country with which India has decided to exchange its border maps is:

(a) Bangladesh
(b) China
(c) Bhutan
(d) Nepal

5. Per Capita income is maximum in which of the following states in India?

(a) Himachal Pradesh
(b) Punjab
(c) Gujarat
(d) Goa

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. The author of the book “Environmental Jurispru-dence” is:

(a) Justice Y.V. Chandrachud
(b) Justice Ashok A. Desai
(c) Justice A. K. Sood
(d) Justice Prem Nagar

7. Which one of the following is true regarding plant cells and animal cells ?

(a) Plant cells contain chloroplast while animal cells do not.
(b) Plant cells are small while animal cells are large in size
(c) Plant cells contain nucleus while animal cells do not
(d) Plant cells and animal cells are similar in all respects

8. The Balwant Rai Mehta Committee was associated with­

(a) Industrial Policy
(b) Banking Reforms
(c) Panchayati Raj
(d) Centre-State relations

9. The blood cholesterol level in 100 ml of blood in a normal person varies between­

(a) 150 and 200 mg
(b) 120 and 200 mg
(c) 100 and 180 mg
(d) 80 and 160 mg

10. What is the name of the electronic communication network of the Reserve Bank of India ?

(a) BOLT
(b) RBISAT
(c) RBINET
(d) RBIDOT

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.