Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -4


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -4


1. The source of the Sun’s energy is the process of:

(a) Photoelectric emission
(b) Nuclear fission
(c) Nuclear fusion
(d) Thermionic emission

2. Which of the following is not a stringed instrument ?

(a) Guitar
(b) Sitar
(c) Trumpet
(d) Violin

3. Who created the unforgettable literary character‘Swami’?

(a) Vikram Seth
(b) R.K. Narayan
(c) Mulk Raj Anand
(d) Harivansh Rai Bachchan

4. Which of the following cities lies to the western-most longitude ?

(a) Jaipur
(b) Nagpur
(c) Bhopal
(d) Hyderabad

5. Supersonic jet causes pollution by thinning of

(a) O3 layer
(b) O2 layer
(c) SO2 layer
(d) CO2 layer

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. What is the animal on the insignia of the RBI ?

(a) Lion
(b) Tiger
(c) Panther
(d) Elephant

7. Which part of India is linked to the border by the Hindustan-Tibet road ?

(a) Shimla
(b) Garhwal
(c) North Bengal
(d) Kashmir Valley

8. Which of the following political groupings has won the highest number of Assembly seats at the general elections held in September-October, 2002 in Jammu and Kashmir ?

(a) Peoples Democratic Party
(b) Indian National Congress
(c) National Conference
(d) Peoples Democratic Front

9. Which is the hottest planet of the solar system?

(a) Mercury
(b) Mars
(c) Earth
(d) Saturn

10. The element which is the. most abundant in the human body is­

(a) oxygen
(b) carbon
(c) iron
(d) nitrogen

Answer:

1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (b)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus