Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -5


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -5


1. The lengthiest Constitution in the world is

(a) Indian
(b) American
(c) British
(d) French

2. No Money bill can be introduced in the Lok Sabha without the prior approval of the

(a) Vice-President
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Finance Minister

3. When did the British Govt. starl ruling India directly ?

(a) After the Battle of Plassey
(b) After the Battle of Panipat
(c) After the War of Mysore
(d) After Sepoy Mutiny

4. The term ‘secular’ was added in the Preamble to the Indian Constitution by

(a) 41st Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 43rd Amendment
(d) 44th Amendment

5. Which of the following is not a Fundamental Right ?

(a) Right to Equality
(b) Right to Liberty
(c) Right against Exploitation
(d) Right to Property

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is

(a) Carbon Monoxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Ozone gas

7. Who finally approves the draft Five Year Plan ?

(a) Planning Commission
(b) President
(c) National Development Council
(d) Parliament and State Legislatures

8. The deciding authority of States share in central taxes is the

(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Minister

9. The meausre of a worker’s real wage is

(a) The change in his productivity over a given time
(b) His earnings after deductionat source
(c) His daily earnings
(d) The purchasing power of his earnings

10. Which country is the latest to join the U.N. as a member ?

(a) Switzerland
(b) Hong Kong
(c) Taiwan
(d) East Timor

Answer:

1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (d)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus