Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 62


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 62


1. A is older than B but younger than C. D is younger than E but older than A. If C is younger than D, who is the oldest of all?

(a) A
(b) C
(c) D
(d) E

2. A is B’s brother. C is D’s father. E is B’s mother. A and D are brothers. How is E related to C?

(a) Sister
(b) Sister-in-law
(c) Niece
(d) Wife

Directions: From the given alternatives, find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

3. INFRASTRUCTURE

(a) Nature
(b) Charter
(c) Fracture
(d) Restrain

4. If ‘A’ = 26, SUN = 27, then CAT=?

(a) 24
(b) 57
(c) 58
(d) 27

5. If in a code language “ORGANISATION” is written as “CBDWLQJWYQCL” and “OPERA-TION” is written as “CXFBWYQCL”, how is “SEPARATION” coded?

(a) EJXEBEYQCL
(b) JFQYWBCXQL
(c) JFXWBWYQCL
(d) QCLYWBFXJE

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. If ‘+’ means ‘–’, ‘–’ means `×’, ‘×’ means `÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then

2 ÷ 6 × 6 + 2 = ?

(a) 1
(b) 0
(c) 10
(d) 5

Directions: Somes equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation in each question.

7. a = 11 (242) 121;
    b = 14 (392) 196;
    c = 13 (?) 169;

(a) 182
(b) 338
(c) 21971
(d) 28224

8. 323 × 41 = 14323, 137 × 72 = 27731, 48 × 87 = 7884, 34 × 75 = ?

(a) 2550
(b) 5743
(c) 7534
(d) 4357

9. Mamatha walks 14 metres towards west, then turns to her right and walks 14 metres and then turns to her left and walks 10 metres. Again turning to her left she walks 14 metres. What is the shortest distance (in metres) between her starting point and her present position?

(a) 38 m
(b) 28 in
(c) 24 m
(d) 10 m

Directions: Find the related word/letters/number to complete the analogy.

10. Detective : Informer Reporter : ?

(a) Source
(b) Editorial
(c) News
(d) Essay

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (b)


Get Daily Study Material via Email.