Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 68


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 68


1. Which among the following is the oldest dynasty?

(a) Maurya
(b) Gupta
(c) Kushan
(d) Kanva

2. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated ?

(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Hinduism
(d) Christianity

3. Which of the following is NOT an Indo-Nepal Cooperation Project ?

(a) Sarada Barrage
(b) Tanakpur Barrage
(c) Pancheswar Project
(d) Chukka Project

4. Which amidst the following banks was recently converted to a “Universal Bank” ?

(a) Corporation Bank
(b) Bank of Baroda
(c) IDBI Bank
(d) Canara Bank

5. Which amongst the following currencies the costliest ?

(a) French France
(b) Swiss France
(c) Euro
(d) Pound Sterling

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Which state has benefitted the most with the Asian Development Bank (ADB) loans for improvement of National Highways ?

(a) West Bengal
(b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

7. Which of the following circuit is used as ‘Memory device’ in computers ?

(a) Rectifier
(b) Flip-Flop
(c) Comparator
(d) Attenuator

8. Which of the following is used in oven ?

(a) X-rays
(b) UV rays
(c) Microwaves
(d) Radiowaves

9. When heated from 00 to 10°C volume of a given mass of water will

(a) Increase gradually
(b) Decrease gradually
(c) Increase and then will decrease
(d) Decrease and then will increase

10. Sweetex used by the diabetic patients has energy content of

(a) Five calories
(b) Ten calories
(c) Hundred calories
(d) Zero calories

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.