Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 71


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 71


1. A shopkeeper marks his goods 20% above cost price, but allows 30% discount for cash. His net loss is:

(a) 8%
(b) 10%
(c) 16%
(d) 20%

2. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25% a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is :

(a) 45%
(b) 50%
(c) 51.4% approx.
(d) 54.6% approx.

3. A cricketer whose bowling average is 24.85, runs per wicket, takes 5 wickets for 52 runs and thereby decreases his average by 0.85. The number of wickets taken by him till the last match was:

(a) 64
(b) 72
(c) 80
(d) 96

4. The sum and product of two numbers are 12 and 35 respectively. What will be the sum of their reciprocals?

(a) 1/3
(b) 1/5
(c) 12/35
(d) 35/12

5. Which of the following is a perfect square as well as a cube?

343, 125, 81, or 64

(a) 81
(b) 125
(c) 343
(d) 64

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. If the sum of two numbers is 3 and the sum of their squares is 12,then their product is equal to

(a) 3/2
(b) 2/3
(c) -3/2
(d) -2/3

7. Half of 1 per cent written as a decimal is

(a) 0.2
(b) 0.02
(c) 0.05
(d) 0.005

8. 800 chocolates were distributed among the students of a class. East student got twice as many chocolates as the number of students in the class. The number of students in the class was :

(a) 25
(b) 30
(c) 35
(d) 20

9. A runner runs 5/4 laps of a 5 lap race. What fractional part of the race remains to be run?

(a) 15/4
(b) 4/5
(c) 5/6
(d) 2/3

Directions: The circle graph given here shows the spendings by a family on various items during the year 1998. Study the graph and answer the questions.
(Per cent of money spent by a family on various items during 1998)

10. 1f the total amount spent during the year 1998 was Rs. 46000/-, the amount spent on food, was

(a) Rs. 2000/­
(b) Rs. 10580/­
(c) Rs. 23000/­
(d) Rs. 2300/­

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (c)


Get Daily Study Material via Email.