Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 73


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 73


1. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

ac — ga — eg — ce —

(a) dbag
(b) ecag
(c) deag
(d) ebdg

2. In an imaginary mathe­matical operation ‘+’ means multiplication, ‘×’ means subtraction, ‘÷’ means addition and ‘–’ means division. All other rules in mathematical operation are the same as in the existing system. Which one of the following gives the result of

175 – 25 ÷ 5 + 20 x 3 + 10 ?

(a) 160
(b) 2370
(c) 77
(d) 240

3. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct?

(a) 6 ÷ 20 × 12 + 7 – 1 = 70
(b) 6 + 20 – 12 ÷ 7 × 1 = 62
(c) 6 – 20 ÷ 12 × 7 + 1 = 57
(d) 6 + 20 - 12 ÷ 7 – 1 = 38

Directions: Find the missing number from the given responses.

4. a = 23 (529) (1024),
b = 21 (441) (144),
c = 19 (361)
(?)

(a) 1441
(b) 3529
(c) 9361
(d) 8281

5.

(a) 1
(b) –1
(c) –2
(d) 4

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6.

(a) 3
(b) 2
(c) 5
(d) 4

7.

(a) 25
(b) 15
(c) 17
(d) 18

8. If ROSE is written as TQUG, how BISCUIT can be written in that code?

(a) CJTDVJU
(b) DKVEWKV
(c) DKUEWKY
(d) DKUEWKV

9. If the word MENTAL is written as LNDFM­ OSUZBKM, then how would the word TEST be written in that code?

(a) UVFGTUUV
(b) RSCDQRRS
(c) SUDFQRSU
(d) SUDFRTSU

10. If TYPEWRITER is written as GBKVDIRGVI, how STENO can be written in that code?

(a) LMVGH
(b) HGVML
(c) LMHGV
(d) HVLGM

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.