Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -8


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -8


1. Name the scheme under which Health Minister Mr JP Nadda has launched 5 cleanliness awards (2 best district hospitals, 2 best Community Health Centres or CHC, one award for PHC or Primary Health Centre).

(a) Purotsahan
(b) Kayakalp
(c) Shabashi
(d) Haq

2. India’s Rank in Human Capital Index is

(a) 112
(b) 70
(c) 100
(d) 138

3. Name the 8th standard Indian-American student who has won the prestigious “ National Geographic Bee Championship” after competing against 10 finalists from across USA, at National Geographic headquarters.

(a) Karan Menon
(b) Suraj Malik
(c) Dheeraj Sethi
(d) Rohit Aggrawal

4. RBI has relaxed 2-factors authentication norms for contactless cards upto Rs. 2,000 using NFC enabled credit and debit cards.Expand NFC.

(a) Near field communication
(b) Near free communication
(c) Near focusing communication
(d) Near field contact

5. Which state has become the first ever state in the country to issue Soil Health Cards or SHC to the farmers, a government initiative to all the farmers in the state ?

(a) Gujarat
(b) Uttar Pradesh
(c) Delhi
(d) Punjab

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. ‘Kuchipudi dance originated in

(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Punjab
(d) Rajasthan

7. Night blindness results from the deficiency of -

(a) Glucose
(b) Vitamin-E
(c) Vitamin-B2
(d) Vitamin-A

8. The details of statecraft are available in the following treatise -

(a) Dharma Shastra
(b) Nyaya Shastra
(c) Artha Shastra
(d) Niti Shastra

9. The country that has come forward to mediate in Sri Lanka is:

(a) Sweden
(b) Norway
(c) India
(d) Austria

10. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the

(a) President on the recommendation of the Governor
(b) Parliament
(c) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
(d) Governor on a recommendation by the State Cabinet

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus