Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set -10


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set -10


1. A person who spends of his income is able to save Rs. 1,200 per month. His monthly expenses (in Rs) is:

(a) 1,200
(b) 2,400
(c) 3,000
(d) 3,200

2. If 80% of A = 50% of B and B = x% of A, then the value of x is:

(a) 400
(b) 300
(c) 160
(d) 150

3. If x is 80% of y, what percent of x is y?

(a) 75%
(b) 80%
(c) 100%
(d) 125%

4. In a town, the population was 8000. In one year, male population increased by 10% and female population increased by 8% but the total population increased by 9%. The number of males in the town was

(a) 4000
(b) 4500
(c) 5000
(d) 6000

5. In an examination, there were 1000 boys and 800 girls. 60% of the boys and 50% of the girls passed. Find the percent of the candidates failed?

(a) 46.4
(b) 48.4
(c) 44.4
(d) 49.6

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. If A exceeds B by 40%, B is less than C by 20%, then A C is,:

(a) 28 : 25
(b) 26 : 25
(c) 3 : 2
(d) 3 : 1

7. Price of sugar rises by 20%. By how much percent should the consumption of sugar be reduced so that the expenditure does not change?

(a) 20
(b) 10

(d) 15

8. In a school 70% of the students are girls. The number of boys are 510. Then the total number of students in the school is

(a) 850
(b) 1700
(c) 1830
(d) 1900

9. Applied to a bill for Rs. 1,00,000 the difference between a discount of 40% and two successive discounts of 36% and 4% is

(a) Nil
(b) Rs. 1,440
(c) Rs. 2,500
(d) Rs. 4,000

10. A tradesman marks his goods 10% above his cost price. If he allows his customers 10% discount on the marked price, how much profit or loss does he make, if any?

(a) 1% gain
(b) 1% loss
(c) 5% gain
(d) No gain, no loss

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus