Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set -30


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set -30


1. The area of a sector of a circle of radius 5 cm, formed by an arc of length 3.5 cm is

(a) 8.5 cm2
(b) 8.75 cm2
(c) 7.75 cm2
(d) 7.50 cm2

2. A man buys 12 articles for Rs. 12/- and sells them at the rate of Rs. 1.25 per ar­ticle. His gain percentage is

(a) 20
(b) 25
(c) 15
(d) 18

3. The cost price of 15 articles is same as the selling price of 10 articles. The profit per cent is:

(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 45%

4. By selling an article for Rs. 240, a man incurrs a loss of 10%. At what price should he sell it, so that he makes a profit of 20% ?

(a) Rs. 264
(b) Rs. 288
(c) Rs. 300
(d) Rs. 320

5. A house and a shop were sold for Rs. 1 lakh each. In this transaction, the house sale resulted into 20% loss whereas the shop sale into 20% profit. The entire transaction resulted in

(a) no loss no gain
(b) gain of Rs. lakh
(c) loss of Rs. lakh
(d) loss of Rs. lakh

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. If a man estimates his loss as 20% of the selling price, then his loss per cent is

(a) 20%
(b) 25%

(d) Data inadequate

7. If , is equal to

(a) 3: 2: 1
(b) 1: 2: 6
(c) 1: 3: 6
(d) 2: 4: 6

8. Divide Rs. 1250 among A, B, C, so that A gets of B’s share and C gets 4 of A’s share.

(a) Rs. 200, Rs. 800, Rs. 250
(b) Rs. 200, Rs. 900, Rs. 150
(c) Rs. 150, Rs. 800, Rs. 300
(d) Rs. 200, Rs. 900, Rs. 75

9. The ratio of two numbers is 3 : 8 and their difference is 115. The smaller of the two numbers is

(a) 184
(b) 194
(c) 69
(d) 59

10. Between two consecutive years my incomes are in the ratio of 2 : 3 and expenses in the ratio 5 : 9. If my income in the second year is Rs. 45000 and my expenses in the first year is Rs. 25000 my total savings for the two years is

(a) Nil
(b) Rs. 15000
(c) Rs. 10000
(d) Rs. 5000

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (d)


Get Daily Study Material via Email.