Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -12


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -12


Directions (1-5): In each of the following questions, find the odd number/letters/word from the given alternatives.

1. (a) ABYZ
    (b) CDWX
    (c) EFUV
    (d) GHTV

2. (a) 626
    (b) 841
    (c) 962
    (d) 1090

3. (a) 5720
    (b) 6710
    (c) 2640
    (d) 4270

4. (a) Swimming
    (b) Sailing
    (c) Dividing
    (d) Driving

5. (a) Perception
    (b) Discernment
    (c) Penetration
    (d) Insinuation

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. In the following question from among the given alternative select the one in which the set of numbers is most like the set of number given in the questions.

Give Set: (4, 25, 81)

(a) (4, 36, 79)
(b) (9, 48, 81)
(c) (16, 64, 100)
(d) (9, 49, 143)

7.In the following question, number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following series observes the rule?

(a) BAFHTU
(b) ACEGJL
(c) ACFJOU
(d) ADFHJL

8. In the following question, which one of the given response would be a meaningful order of the following?

(a) Ocean
(b) Rivulet
(c) Sea
(d) Glacier
(e) River

(a) 5,2,3,1,4
(b) 4,2,5,3,1
(c) 5,2,3,4,1
(d) 4,2,1,3,5

9. Arrange the following words as per order in the dictionary.

(a) Preposition
(b) Preperatively
(c) Preposterous
(d) Preponderate
(e) Prepossess

(a) 2,4,1,5,3
(b) 1,5,2,4,3
(c) 5,4,2,3,1
(d) 4,2,5,1,3

10.Which one of set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

Ac__cab__baca__aba__aca__

(a) acbcc
(b) aacbc
(c) babbb
(d) bcbba

Answer:

1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus