Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -13


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -13


Directions (1-4) : In each of the following questions, a series is given, with one/two term(s) missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

1. _?_DREQ, GUHT, JXKW

(a) EFRS
(b) TGSF
(c) JWVI
(d) AOBN

2. 56, 90, 132, 184, 248, __?__

(a) 368
(b) 316
(c) 362
(d) 326

3. 0, 4, 8, 24, 64, 176, __?__

(a) 180
(b) 480
(c) 280
(d) 300

4. WTPMIFB __?__ __?__

(a) ZV
(b) XU
(c) YU
(d) YV

5. From the given alternatives,find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

INSTITUTIONALISE

(a) NATRITION
(b) INTUITION
(c) TUITION
(d) INSULATION

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. If CONSCIOUSLY is written as PEBNPJEXNKM, then SOIL is written as

(a) NEKJ
(b) NEJK
(b) JENK
(d) ENJK

7. A conclusion followed by statements I, II and III is given. Which one of the four alternatives is correct ?

Conclusion:

Many drug addicts were arrested

Statements:

I. Taking drugs is a crime.
II. One who commits a crime can be arrested
III. Many people take drugs regularly.

(a) All the 3 statements taken together brings to the conclusion.
(b) Only I and lI statements bring to the conclusion.
(c) Only lI and III bring to the conclusion.
(d) Data is insufficient to draw the conclusion.

8. A statement followed by two assumptions I and II is given. Which one of the four given alternatives is correct ?

Statement:

One should not sleep under a tree.

Assumptions:

I. The falling leaves may spoil our clothes.
II. Trees give out CO2 at night which is injurious to health.

(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

9. A question is followed by two statements I and II. Which one of the four given alternatives is correct ?

Has Electronic media improved the class room teaching ?

Statements:

I. Electronic media is multi­sensory based.
II. TV lessons supplement the class-room teaching.

(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

10. 4       9       2
      3       5       7
      8       1       ?

(a) 9
(b) 6
(c) 15
(d) 14

Answer:

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus