Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -23


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -23


Directions: From the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

Given set: (1,3,7) 34.

(a) 3, 7, 11
(b) 13, 17, 29
(c) 17, 21, 29
(d) 29, 37, 47

Directions: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

Given set: (21, 30, 48)

1. (a) (8, 14, 25)
    (b) (9, 18, 36)
    (c) (13, 20, 30)
    (d) (6, 14, 21)

2. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Probation
2. Interview
3. Selection
4. Appointment
5. Advertisement
6. Application

(a) 5, 6, 4, 2, 3, 1
(b) 5, 6, 3. 2, 4, 1
(c) 5, 6, 2, 3, 4, 1
(d) 6, 5, 4, 2, 3, 1

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.

3. BE-K-Q; BB-EHH-KNNQQ

(a) DLEK
(b) HNEK
(c) DLCJ
(d) HNCJ

Directions: Find the missing number in the series.

4. 1,0,3,2,5,6, ?

(a) 9
(b) 8
(c) 10
(d) 7

5. 1438, 1429, 1417,1402, ?

(a) 1378
(b) 1384
(c) 1,387
(d) 1392

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. 18, 24, 21, 27, ?, 30, 27

(a) 33
(b) 30
(c) 24
(d) 21

7. ‘A’ man starts from a point and walks 2km towards North, turns towards his right and walks 2km, turns right again and walks. What is the direction now he is facing?

(a) South
(b) South-East
(c) North
(d) West

8. P is Q’s brother. R is Q’s mother. S is R’s father. T is S’s mother. How is P relate to T?

(a) Grand daughter
(b) Great grandson
(c) Grandson
(d) Grandmother

9. If ,you are eleventh in a queue staring either end, how many are there in the queue ?

(a) Eleven
(b) Twenty
(c) Twenty one
(d) Twenty two

10. Six toys are quite identical to look at, but only one of them is less in weight. It is to be identified’ using the balance minimum number of times. What is that minimum number of using the balance ?

(a) Once
(b) 2 times
(c) 3 times
(d) More than 3 times

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (c) 10. (b)


Get Daily Study Material via Email.