Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : Reasoning Set -35


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : Reasoning Set -35


Directions: Find the related word/letters/number to cornplete the Analogy.

1. 182 : ? :: 210 : 380

(a) 342
(b) 272
(c) 240
(d) 156

Directions: Find the odd one out from the given alterna lives.

2. (a) Mizoram
    (b) Sikkim
    (c) Kohima
    (d) Manipur

3. (a) Amoeba
    (b) Bacteria
    (c) Germs
    (d) Microbes

4. (a) IJCD
    (b) WUTS
    (c) QRKL
    (d) PQMN

5. (a) 8
    (b) 42
    (c) 49
    (d) 35

6. (a) 81 : 243
    (b) 16: 64
    (c) 64: 192
    (d) 25: 75

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

7. 1. Book
    2. Pulp
    3. Timber
    4. Jungle
    5. Paper

(a) 3, 2, 5, 1, 4
(b) 2, 5, 1, 4, 3
(c) 4, 3, 2, 5, 1
(d) 5, 4, 3, 1, 2

Directions: Arrange the foll lowing words according to dictionary arrangement.

8. 1. Epitaxy
    2. Episode
    3. Epigene
    4. Epitome
    5. Epilogue

(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 3, 5, 2, 1, 4
(c) 5, 4, 2, 1, 3
(d) 3, 2, 5, 4, 1

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

9. — stt — tt — tts —

(a) tsst
(b) sstt
(c) ttst
(d) tsts

10. Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in the series. Identify the set following the above rule.

(a) AEIMQU
(b) EHKNQT
(c) DINSXC
(d) FHKOTZ

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.