Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -4


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -4


1. What is the animal on the insignia of the RBI ?

(a)Lion
(b)Tiger
(c)Panther
(d)Elephant

2. Which part of India is linked to the border by the Hindustan-Tibet road ?

(a)Shimla
(b)Garhwal
(c)North Bengal
(d)Kashmir Valley

3. Which of the following political groupings has won the highest number of Assembly seats at the general elections held in September-October, 2002 in Jammu and Kashmir ?

(a)Peoples Democratic Party
(b)Indian National Congress
(c)National Conference
(d)Peoples Democratic Front

4. Which is the hottest planet of the solar system?

(a)Mercury
(b)Mars
(c)Earth
(d)Saturn

5. The element which is the. most abundant in the human body is­

(a)oxygen
(b)carbon
(c)iron
(d)nitrogen

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. ‘Kuchipudi dance originated in

(a)Andhra Pradesh
(b)Karnataka
(c)Punjab
(d)Rajasthan

7. Night blindness results from the deficiency of -

(a)Glucose
(b)Vitamin-E
(c)Vitamin-B2
(d)Vitamin-A

8. The details of statecraft are available in the following treatise -

(a)Dharma Shastra
(b)Nyaya Shastra
(c)Artha Shastra
(d)Niti Shastra

9. The country that has come forward to mediate in Sri Lanka is:

(a)Sweden
(b)Norway
(c)India
(d)Austria

10. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the

(a)President on the recommendation of the Governor
(b)Parliament
(c)Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
(d)Governor on a recommendation by the State Cabinet

Answer:

1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus