Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -8


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -8


1.Name the scheme under which Health Minister Mr JP Nadda has launched 5 cleanliness awards (2 best district hospitals, 2 best Community Health Centres or CHC, one award for PHC or Primary Health Centre).

(a) Purotsahan
(b) Kayakalp
(c) Shabashi
(d) Haq

2.India’s Rank in Human Capital Index is

(a)112
(b)70
(c)100
(d)138

3.Name the 8th standard Indian-American student who has won the prestigious “ National Geographic Bee Championship” after competing against 10 finalists from across USA, at National Geographic headquarters.

(a)Karan Menon
(b)Suraj Malik
(c)Dheeraj Sethi
(d)Rohit Aggrawal

4.RBI has relaxed 2-factors authentication norms for contactless cards upto Rs. 2,000 using NFC enabled credit and debit cards.Expand NFC.

(a)Near field communication
(b)Near free communication
(c)Near focusing communication
(d)Near field contact

5.Which state has become the first ever state in the country to issue Soil Health Cards or SHC to the farmers, a government initiative to all the farmers in the state ?

(a)Gujarat
(b)Uttar Pradesh
(c)Delhi
(d)Punjab

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6.If a sum of money at simple interest doubles in 12 years, the rate of interest per annum is


(b)7.5%

(d)10%

7. 0.6 of a number is equal to 0.08 of another number. The ratio of the numbers will be

(a)3 : 4
(b)4 : 3
(c)2 : 15
(d)2 : 9

8. 1/5 of a number exceeds 1/7 of the same number by 10. The number is :

(a)125
(b)150
(c)175
(d)200

9.A boys was asked to find the value 3/8 of of a sum of money. Instead of multiplying the sum by 3/8 he divided it by 3/8 and then his answer exceeded by Rs. 55. Find the correct answer?

(a)Rs. 9
(b)Rs. 24
(c)Rs. 64
(d)Rs. 1,320

10.The sum of three consecutive odd natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?

(a)21
(b)24
(c)27
(d)36

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (c)

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus