(Paper) Railway Recruitment Board : A.S.M Exam., 2007 General Knowledge Solved Paper

(Paper) Railway Recruitment Board : A.S.M Exam., 2007 General Knowledge Solved Paper

1. Which of the following countries is a land locked country in south America?

a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia

Ans : d

2. Canary Islands belongs to

a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal

Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet

a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune

Ans : c

4. Which of the following planets rotates clock wise?

a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury

Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly

a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km

Ans : b

6. The earliest known Indian script is

a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti

Ans : c

7. How many times the preamble was amended

a. once
b. twice
c. thrice
d. four times

Ans : a

8. The term socialist was added in the Preamble by the...amendment

a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th

Ans : b

9. The state with the lowest population in India is

a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim

Ans : d

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far?

a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross

Ans : d

11. The Finance Commission is appointed for every... year

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?

a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan

Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?

a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad

Ans: c

14. The first tide generated electricity project was established at

a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam

Ans : a

15. National Institute of Oceanography is located in :

a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji

Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :

a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki

Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?

a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth

Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of

a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess

Ans : a

19. New York is situated on the river

a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris

Ans : a

20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is

a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi

Ans : d

21. The General Assembly of United Nations meets

a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years

Ans : a

22. The "Common Wealth Games 2002" will be held in

a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra

Ans : b

23. All India Radio commenced operations in

a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947

Ans : b

24. The "Killer Instinct" is written by

a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain

Ans : c

25. The Secretary-General of UN is appointed by the

a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank

Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:

a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting

Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of....republica?

a. 10
b. 11
c. 12
d. 13

Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour?

a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour

Ans : a

29. Who invented Radar?

a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy

Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in...

a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests

Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is

a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands

Ans : d

31. India's newsprint industry is mainly located in

a. Indore
b. Dehradun
c. Nepanagar
d. Nagpur

Ans : c

32. The tomb of Babur is at

a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana

Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by

a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these

Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the

a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans

Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in

a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930

Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?

a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975

Ans : d

37. Who is the founder of Mahabalipuram ?

a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola

Ans : c

38. The 189th member of United Nations is

a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru

Ans : b

39. When was Burma separated from India

a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932

Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?

a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway

Ans : c

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Join Online Coaching for RRB Recruitment Exams

Buy Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus