Sample Paper for RRB Exams (General Knowledge: Test-3)


Sample Paper for RRB Exams

Subject : General Knowledge (Test-3)

1. Which of the following is the leading producer of petroleum in India?

(A) Surma Valley
(B) Gandhar Field
(C) Naharkatia
(D) Maharatra

2. When was the first iron ore mining plant established in Bai-ladila?

(A) 1980
(B) 1963
(C) 1968
(D) 1974

3. Which mineral reserve deposit is there in Kudarvahi ?

(A) Iron-ore
(B) Lime Stone
(C) Dolomite
(D) Bauxite

4. In which tahsil Aridongri iron ore area is situated?

(A) Bhanupratapapur
(B) Narayanpur
(C) Orchha
(D) Kondagaon

5. Which of the following is the biggest sanctuary?

(A) Pamed
(B) Barnavapara
(C) Udanti
(D) Sitanadi

6. The tributary of Sabri river is–

(A) Kanger
(B) Paralkot
(C) Nandiraj
(D) None of these

7. Goncha festival of Bastar is celebrated in which month?

(A) Aashadh
(B) Kartik
(C) Sawan
(D) None of these

8. What is the language of traditional singing of Ghotul Pata in Bastar region?

(A) Lariya
(B) Hindi
(C) Gondi
(D) Halbi

9. On which day of the Hindu calendar, the ‘Putra Putri’ marriage (wedding of dolls) is organized?

(A) Magh Purnima
(B) Kartik Shukla Ekadashi
(C) Janmashtami
(D) Vaishakh Shukla Tritiya

10. What is ,the GSOP Growth Rate Target for the 12th Five Year Plan (2012-17) fixed by the State Government?

(A) 10.00 per cent
(B) 8.80 per cent
(C) 9.00 per cent
(D) 11.00 per cent

11. What is the language of singing Ohankul Jagar in Bastar region?

(A) Lariya
(B) Hindi
(C) Halbi
(D) Sargujiha

12. Salphi is popular as what in tribal region ?

(A) Drink
(B) Animal
(C) Agricultural implement
(D) A variety of Paddy

13. What does Dhumkuria mean in Oraon tribe?

(A) Shrine
(B) Chief’s house
(C) Youth dormitory
(D) Path

14. What is the meaning of the word ‘Kos’ ?

(A) Kosa cloth
(B) Bronze vessel
(C) Book of Terms
(D) Measurement of distance

15. Dr. Shyama Prasad Mukherjee Thermal Power Plant is located in–

(A) Kawardha
(B) Ambikapur
(C) Korba (West)
(D) Korba (East)

16. Gopad river flows from–

(A) Koriya
(B) Surajpur
(C) Balrampur
(D) Surguja-Balrampur

17. Chhangbhakhar hill is situated in–

(A) Koriya
(B) Balrampur
(C) Jashpur
(D) Surguja

18. Tributary of Mahanadi is–

(A) Kharoon
(B) Maniyari
(C) Arpa
(D) Kelo

19. Which Amendment of the Constitution provided constitutional status to the municipalities?

(A) 70th
(B) 72nd
(C) 73rd
(D) 74th

20. Which of the following place was not the capital of Kalchuris ?

(A) Tripuri
(B) Tumman
(C) Jajallapur
(D) Ratanpur

21. Rajirn Kumbh Mela concludes on which day?

(A) Ramnavarni
(B) Akshaya Tritiya
(C) Mahashivaratri
(D) Kartik Purnima

22. Which of the following persons has not received National ‘Shilp Guru’ Award?

(A) Jaidev Baghel
(B) Sonabai
(C) Sundaribai
(D) Govindram jhara

23. Where is Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya situated?

(A) Delhi
(B) Bhopal
(C) Maihar
(D) None of these

24. Which of these is not related to Dhankul recitation?

(A) Earthen Vessel
(B) Bow
(C) Winnowing fan
(D) None of these

25. Which Art form has been indicated in the Jogimara cave inscription of Ramgarh ?

(A) Coockery
(B) Sculpting
(C) Acting
(D) Hair Dressing

26. Establishment of Ashram Schools in Tribal area was started in–

(A) 1990-91
(B) 2000-2001
(C) 2010-2011
(D) 2012-13

27. What is the name of special scheme for education and over-all development of students of Naxal-affected areas of C.G. Govt. ?

(A) Chief Minister’s Child Security Scheme
(B) Girls Education Incentive Scheme
(C) Scheme related to higher education facility to talented students
(D) Post matric scholar ship

28. Which of the following vitamins is deficient in night blindness disease?

(A) Vitamin C
(B) Vitamin B
(C) Vitamin A
(D) Vitamin K

29. 12th Schedule of Indian Constitution is related to–

(A) Zila Panchayat
(B) Urban Bodies
(C) Nagar Panchayat
(D) Janpad Panchayat

30. The taxation power of Urban bodies is provided by–

(A) State Government
(B) Urban Administration
(C) Finance Department
(D) Finance Commission

31. Who prepares the development plan for entire District?

(A) State Government
(B) District Statistical Officer
(C) District Planning Committee
(D) Urban Development Authority

32. In which Article of the Constitution the structure of local bodies is provided ?

(A) Article 243 (ग) and Article 243 (द)
(B) Article 243 (क) and Article 243 (घ)
(C) Article 223 (ख) and Article 223 (च)
(D) Article 223 (क) and Article 223 (घ)

33. Who led the strike of B.N.C. Mill workers of Rajnandgaon in 1920 which lasted for 37 days?

(A) Thakur Pyarelal Singh
(B) Madhavrao Sapre
(C) Qutubuddin
(D) Abdul Rauf

34. Population of a city is 17,200. First year it increased by 35% than second year it reduced by 15%. What will be the population of the city after 2 years?

(A) 14,000
(B) 12,900
(C) 19,737
(D) 16,527

35. Which of the following States has the largest iron ore reserves?

(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Karnataka
(D) Odisha

36. ‘Right to Education’ introduced through 86th Amendment came into force–

(A) In 2002
(B) In 2004
(C) In 2008
(D) In 2010

37. Council of Minister is collectively responsible to whom?

(A) Prime Minister
(B) President
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha

38. When did the Protection of Human Rights Act come into force in India ?

(A) 1990
(B) 1991
(C) 1992
(D) 1993

39. The state having highest literacy rate as per 2011 Census is–

(A) Uttar Pradesh
(B) Manipur
(C) Rajasthan
(D) Mizoram

40. In which Vedic text the term ‘Varna’ is found referred for the first time?

(A) Rigveda
(B) Atharvaveda
(C) Samveda
(D) Yajurveda

Answer key

1D 6D 11C 16D 21C 26A 31C 36D
2C 7D 12A 17A 22C 27A 32A 37D
3D 8D 13C 18B 23D 28C 33A 38D
4A 9D 14D 19D 24D 29B 34C 39D
5D 10A 15D 20C 25B 30A 35D 40A

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Join Online Coaching for RRB Recruitment Exams

Buy Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

<< Go Back to Main Page

comments powered by Disqus