(Mock Test) RRB Assistant Loco Pilot and Technician Exam (Test -2)

(Mock Test) RRB Assistant Loco Pilot and Technician Exam (Test -2)

1. The Suez Canal joins Red Sea with?

a) Black Sea
b) Caspian Sea
c) Mediterranean Sea
d) Arabian Sea

2. Mahatma Gandhi was born at?

a) Baroda
b) Sabarmati
c) Rajkot
d) Wardha

3. Which of the following is a Karif Crop in our country?

a) Wheat
b) Maize
c) Barely
d) Opium

4. Pankaj Advani’s name is associated with?

a) Billiards
b) Chess
c) Police Service
d) Politics

5. The term “Middle Path” associated with?

a) Jainism
b) Buddhism
c) Hinduism
d) None

6. Which of the following is the oldest Dynasty?

a) Chalukyas
b) Cholas
c) Pallavas
d) Satavahanas

7. The founder of all Indian National Congress?

a) A.O. Hume
b) Nehru
c) Gandhi
d) Tilak

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot Exam

Online Coaching for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot Exam

8. Which Veda contains sacrificial formulae?

a) Rigveda
b) Samaveda
c) Yajurveda
d) None

9. Which was the main port city of Harappa Civilisation?

a) Harappa
b) Mohenjodaro
c) Lothal
d) None

10. The oldest Veda is?

a) Rigveda
b) Samaveda
c) Yajurveda
d) None

11. At which place did Buddha die?

a) Kusinagara
b) Sarnath
c) Kundagrama
d) None

12. The Buddhists literature was written in?

a) Sanskrit
b) Pali
c) Hindi
d) None

13. Where is the Meanakshi temple situated?

a) Karnataka
b) Madurai
c) Maharashtra
d) None

14. The Book titled ‘Lilavati’ is related to?

a) History
b) Polity
c) Administration
d) Mathematics

15. Where was the Capital of Shivaji situated?

a) Sasaram
b) Rajgarh
c) Raigarh
d) None

16. Who built the Grand Trunk Road?

a) Ashoka
b) Chandragupta
c) Shershah
d) Humayun

17. “Gidda” is the famous folk dance of?

a) Punjab
d) Karnataka
c) Maharashtra
d) None

18. Gandhara Art flourished under?

a) Gupta
b) Kushana
c) Bactrians
d) None

19. How many strings are there on a Sarod?

a) 19
b) 15
c) 20
d) 25

20. How many “Mahajanapadas” in Ancient Indian History?

a) 13
b) 14
c) 15
d) 16

21. Which of the following is the currency of Bahrain?

a) Peso
b) Dinar
c) Riyal
d) Bahat

22. Common wealth games 2014 will be organised in?

a) London
b) New Delhi
c) Glasgow
d) Toronto

23. Deepika Kumari’s name associated with?

a) Swimming
b) Archery
c) Billiards
d) Cricket

24. Which of the following terms not associated with Banking (or) Finance?

a) SLR
b) LBW
c) Credit
d) Repo rate

25. Which of the following cups/trophies is associated with the game of cricket?

a) Ranji Trophy
b) Davis cup
c) Thomas cup
d) Nehru trophy

26. How many members are nominated by the president of India to the Rajya Sabha?

a) 5
b) 6
c) 8
d) None

27. Members of the Lok Sabha are elected for a period of?

a) 4 years
b) 5 years
c) 6 years
d) 7 years

28. Complete the following series A D G J M P S V___

a) B
b) C
c) Y
d) X

29. Complete the series 7, 10, 8, 11, 9, 12, ____, ____.

a) 12, 15
b) 13, 14
c) 7, 11
d) 10, 13

30. Find odd man out?

1) Eye
2) Nose
3) Ear
4) Brain

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

31. Find odd man out?

1) 27  2) 64  3) 8  4) 9

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

32. VAB: UCD:: TEF :___?

a) RIJ
b) SKL
b) SIJ
d) SGH

33. Put in meaningful order?

1) Arrest
2) Theft
3) Punishment
4) Judgment
5) Court

a) 2, 1, 5, 4, 3
b) 1, 5, 2, 3, 4
c) 1, 2, 3, 4, 5
d) 1, 2, 3, 5, 4

34. Put in meaningful order ?

1) Set
2) Go
3) Ready
4) Target
5) Start

a) 2, 3, 1, 4, 5
b) 1, 4, 3, 2, 5
c) 4, 3, 2, 1, 5
d) 3, 5, 1, 2, 4

35. Select the missing number:

8     9     6

6     3     2

5     4     ?

240 108  96

a) 90
b) 36
c)12
d) 8

36. The heights of A and B are equal. C is shorter than A, D is shorter than E but taller than B, who is the tallest of all?

a) E
b) B
c) D
d) C

37. If ‘x’ means ‘+’, ‘+’ means ‘÷’, ‘-’ means ‘x’; ‘÷’ means ‘-‘ then 8 X 7-8 + 40 ÷ 2 = ?

38. From the given alternatives select the word which cannot be formed

“SIMULTANEOUS”?

a) SINGLE
b) SMILE
c) STEAL
d) SILENT

39. “Roshan” starts from house and walks 2 km towards east, turns right and walks 1 km, turns right again and walks 1km. what is the direction from him?

a) East
b) West
c) North
d) South

40. The ratio of Boys and Girls in a School is 3:2. When 6 more girls join this ratio becomes 6:5. Then the number of boys in the school is?

a) 42
b) 36
c) 24
d) 30

41. If 35% of x is 735, then 80% of x is?

a) 1680
b) 880
c) 780
d) 1080

42. A dealer offers successive discounts of 20%, 10% and 5%. A single equivalent discount rate is?

a) 35%
b) 31.6%
c) 22.8%
d) 30%

43. If the price of oil is increased by 25% what will be the percentage consumption of oil that a house must reduce, expenditure not increases?

a) 15%
b) 10%
c) 20%
d) 25%

45. If the ratio of the sides of two equilateral triangles is 1: 2, then the ratio of their areas is?

a) 4 : 9
b) 1 : 4
c) 1 : 2
d) 2 : 3

46. The angles of a triangle are in the ratio 1: 4: 5, then the triangle is?

a) Scalene
b) Right angle
c) Isosceles
d) None

47. A person sells 36 oranges per rupees and suffers a loss of 4% find how many oranges should be sold per rupee to gain 8%?

a) 30
b) 28
c) 32
d) 40

48. The age of Solar System is?

a) 7.8 billion Years
b) 3.2 billon Years
c) 3.8 billion Years
d) 4.6 billion years

49. Which of the following is the ore of iron?

a) Hematite
b) Bauxite
c) Galena
d) None

50. Name of river that does not originate in Western Ghats?

a) Kaveri
b) Vaigai
c) Barak
d) Godavari

51. In which part of the transformer maximum heat is produced?

a) Core
b) Oil
c) Windings
d) frame

52. The resistance of a 100 watt 230 v lamp is?

a) 52.0 Ω
b) 529 Ω
c) 2.3 Ω
d) None

53. Core of the transformer is made up of?

a) Iron
b) Copper
c) Low silicon steel
d) High silicon steel

54. If a 1000 w heater is used for 5 hrs, then the cost of energy Rs.1.50/unit will be?

a) Rs. 1.50
b) Rs. 15
c) Rs. 225
d) Rs. 7.50

55. Plug gauge is used for?

a) Checking hole size
b) Checking Oval size
c) Taper checking
d) None

56. The least count of vernier bevel protractor is?

a) 5 seconds
b) 10
c) 5 minutes
d) 900

57. Surface plates is commonly used for checking?

a) Surface
b) Right angle
b) Angle
d) 600 angle

58. A complete turn of not on a bolt is called?

a) Pitch
b) Lead
c) Helix angle
d) Round

59. Thread angle of Acme thread is?

a) 600
b) 450
c) 900
d) 290

60. Why annealing is done?

a) Soften material
b) Harden metal
c) Remove stresses
c) None

61. The distance between two crests in a thread is named as?

a) Pitch
b) Lead
c) Helix
d) None

62. The ratio between Force of friction and normal reaction is known as?

a) Angle of friction
b) Angle of repose
c) co-efficient of friction
d) None

63. The efficiency of a screw Jack independent of?

a) Load
b) Helix angle
c) Angle of friction
c) None

64. A “Thyristor” is often used in?

a) Wall clocks
b) Multi meters
c) Speed control of motoring
d) None

65. Which rectifier requires four diodes?

a) Half wave
b) Full wave
c) Full wave Bridge
d) None

66. Who was the first recipient of Bharat Ratna to be awarded posthumously?

a) Rajendra Prasad
b) Indira Gandhi
c) Lal Bahadur Sastry
d) Mother Teresa

67. “Right to constitutional remedy” has been mentioned in which article of the constitution?

a) Article 30
b) Article 32
c) Article 35
c) None

68. The HCF of two numbers is 12 and their LCM is 144. If one of them is 36 the other is?

a) 36
b) 48
c) 52
d) None

69. The ratio of load lifted to effort applied is termed as?

a) Efficiency
b) Velocity ratio
c) M.A
d) None of the above

70. If a machine called as Reversible its efficiency?

a) <50 %
b) =50%
c) >50%
d) 100%

71. Water stored in a “Dam” possesses?

a) No energy
b) Electrical energy
c) Kinetic energy
d) Potential energy

72. Find the area of a square if the sum of the diagonals is 100 cm?

a) 1000 cm2
b) 1250 cm2
c) 5000 cm2
d) None

73. Work done is measured by?

a) Mass × Velocity
b) Mass × Acceleration
c) Force × Distance
d) Force × Time

74. Which layer of atmosphere is closest to the earth?

a) Stratosphere
b) Troposphere
c) Mesosphere
d) Thermosphere

75. Which is the first element in periodic table?

a) Hydrogen
b) Oxygen
c) Neon
d) Helium

76. One gallon = _____litres.

a) 4.5 4
b) 4.1
c) 3.54
d) 8

78. The difference between compound interest and simple interest on Rs. 200 at 20% per annum for two years is?

a) Rs. 5
b) Rs. 6
c) Rs. 7
c) Rs. 8

80. If the number 7x394 is divisible by ‘11’ then the value of ‘x’ is?

a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

81. Bronze consists of copper and?

a) Zinc
b) Tin
c) Silicon
d) Phosphorus

82. The Hole provided in the anvil is?

a) Round
b) Triangle
c) Rectangle
d) Hexagon

83. The voltage less than 250 V is known as?

a) Low voltage
b) High voltage
b) Extra high voltage
d) Medium voltage

84. Difference between the synchronous speed and the Induction motor speed is called?

a) Regulation
b) Slip
c) Back lash
d) lag

85. Bench vice size is given by?

a) length of jaw
b) size of spindle
c) width of jaw
d) weight of vice

86. On ‘LATHE’ to support heavy rods while turning we use?

a) Dead centre
b) Tail stock
c) Steady rest
c) carrier

87. Micrometers have least count of?

a) 0.02 mm
b) 0.1 mm
c) 0.001mm
d) 0.01 mm

88. Tri square is used to check the job?

a) Length wise
b) on 450
c) Depth wise
d) on 900

89. Identify the operation that is not normally done on a lathe?

a) Knurling
b) Threading
c) Tapering
c) Square cutting

90. The refrigerant for ice plant is?

a) CO2
b) Ammonia
c) Methyl
c) Water

91. Borax flux is used in?

a) Soldering
b) Welding
c) Brazing
d) All of the above

92. One ton of refrigerant is?

a) 200 KJ/min
b) 211KJ/min
c) 215 KJ/min
d) 250 KJ/min

93. Elbow is used to give ____turn to the pipe?

a) 450
b) 300
c) 1800
d) 900

94. “Tesla” is the unit of?

a) Flux
b) Field strength
b) Flux density
d) None

95. “Megger” is an instrument to measure?

a) Very low resistance
b) Insulation resistance
c) Inductance
d) None

97. In drilling operation the feed is expressed in?

a) mm
b) mm/sec
c) mm/min
d) mm/revolution

98. Two Bulbs are marked 100w / 220 v and 60 w / 220 v. Which has the highest resistance?

a) 100 w
b) 60 w
c) Both same
d) None

99. In a Diesel engine the fuel is ignited by?

a) Spark
b) Injected fuel
c) Combustion chamber
d) None

100. How are electrical circuits protected from overheating?

a) Thermocouples
b) Shunts
c) Fuses
d) Solenoids

Answer Key

1) c 21) b 41) a 61) a 81) b 2) c 22) c 42) b 62) c 82) c 3) b 23) b 43) c 63) a 83) a 4) a 24) b 44) a 64) c 84) b 5) b 25) a 45) b 65) c 85) a 6) d 26) d 46) b 66) c 86) c 7) a 27) b 47) c 67) b 87) d 8) c 28) c 48) d 68) b 88) d 9) c 29) d 49) a 69) c 89) d 10) a 30) d 50) c 70) c 90) b 11) a 31) d 51) c 71) d 91) c 12) b 32) d 52) b 72) b 92) b 13) b 33) a 53) d 73) c 93) d 14) d 34) d 54) d 74) b 94) c 15) c 35) d 55) a 75) a 95) b 16) c 36) a 56) c 76) a 96) a 17) a 37) b 57) a 77) d 97) d 18) b 38) a 58) a 78) d 98) b 19) a 39) b 59) d 79) c 99) d 20) d 40) b 60) c 80) c 100) c

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot Exam

Online Coaching for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot Exam

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus