Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 67


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 67


1. Where is “Pushkar Fair” held ?

(a) Jodhpur
(b) Ajmer
(c) Jaipur
(d) Udaipur

2. Silk fibre chemically is

(a) Carbohydrate
(b) Fat
(c) Protein
(d) Cellulose

3. Which of the following food items is rich in iron?

(a) Rice
(b) Apple
(c) Pulses
(d) Orange

4. Who introduced broadcasting in India first ?

(a) Government of India
(b) Government of Bombay Presidency
(c) Government of Bengal Presidency
(d) Private entities

5. Who amidst the following great music composers was the ruler of a State ?

(a) Tyagaraja
(b) Shyama Shastri
(c) Muthu Swami Dikshitar
(d) Swati Tirunal

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Which of the following can a court issue for enforcement of Fundamental Rights ?

(a) A decree
(b) An Ordinance
(c) A writ
(d) A notification

7. Which commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganisation Act which created the states Punjab and Haryana ?

(a) Dhar Commission
(b) Dass Commission
(c) Shah Commission
(d) Mahajan Commission

8. Who discovered Cholera germs ?

(a) Robert Koch
(b) Rene Laennec
(c) Dreser
(d) Hansen

9. Who developed Hydrogen Bomb ?

(a) Wernher Von Braun
(b) J. Robert Oppen Heimer
(c) Edward Teller
(d) Samuel Cohen

10. Where did the traveller Ibn Batuta come from ?

(a) Morocco
(b) Persia
(c) Turkey
(d) Central Asia

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (b)


Get Daily Study Material via Email.