Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 79


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 79


1. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?

(a) British Constitution
(b) US Constitution
(c) Irish Constitution
(d) The Government of India Act, 1935

2. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?

(a) Three months
(b) Four months
(c) Six months
(d) Nine months

3. How does the Constitution of India describe India as?

(a) A federation of States and Union Territories
(b) A Union of States
(c) Bharatvarsh
(d) A federated nation

4. The Committee appointed in 1977 to review working of the Panchayati Raj was chaired by:

(a) Balwant Rai Mehta
(b) Ashok Mehta
(c) K. N. Katju
(d) Jagjivan Ram

5. Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution.

(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Seventh Schedule

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. (4)0.5 × (0.5)4 is equal to

(a) 1
(b) 4
(c) 1/8
(d) 1/32

7. A works twice as fast as B. If both of them can together finish a work in 12 days, B alone can do it in :

(a) 48 days
(b) 36 days
(c) 27 days
(d) 24 days

8. A particular job can be completed by a team of 10 men in 12 days. The same job can be completed by a team of 10 women in 6 days. How many days are needed to complete the job if the two teams work together?

(a) 4
(b) 6
(c) 9
(d) 18

9. A can do a work in 6 days and B in 9 days. How many days will both take together to complete the work?

(a) 7.5
(b) 5.4
(c) 3.6
(d) 3

10. The selling price of 5 articles is the same as the cost price of 3 articles. The gain or loss is:

(a) 20% gain
(b) 25% gain
(c) 33.33% loss
(d) 40% loss

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. (d)


Get Daily Study Material via Email.