Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 85


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 85


1. The best conductor of heat among the following is:

(a) alcohol
(b) mercury
(c) ether
(d) water

2. Which amongst the following States/UTs has no identified tribal community?

(a) Uttar Pradesh
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) Delhi

3. What is “milk of magnesia” chemically?

(a) Magnesium carbonate
(b) Sodium bicarbonate
(c) Calcium hydroxide
(d) Magnesium hydroxide

4. Who provides fixed line telephone serivces with nurnbers starting with 3?

(a) BSNL
(b) Reliance Indicom
(c) Bharati Telenet - Touchtel
(d) Tata Indiacom

5. Where is the Forest Research Institute located?

(a) Dehradun
(b) Bhopal
(c) Lucknow
(d) Delhi

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. People of Indian Origin (PIOs) from which country amongst the following are proposed to be considered for dual citizenship with India?

(a) Uganda
(b) Myanmar
(c) Trinidad and Tobago
(d) Singapore

7. Point out which from the followinn is not a Right enumerated in the Constitution of India but has been ‘articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right?

(a) Right to life
(b) Equality of opportunity in matters of public employment
(c) Protection of personal liberty
(d) Right to permanent housing

8. What are “Open Market Operations”?

(a) Activities of SEBI registered brokers
(b) Selling of currency by the RBI
(c) Selling of gilt-edged securities by the Government
(d) Sale of shares by Fills

9. Which rulers built the Ellora temples?

(a) Chalukya
(b) Sunga
(c) Rashtrakuta
(d) Pallava

10. Which is the first national park established in India?

(a) Velvadan National Park
(b) Periyar National Park
(c) Bandipur National Park
(d) Corbett National Park

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (c)


Get Daily Study Material via Email.