Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 98


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 98


1. The writer of Ram Charit Manas, Tulsidas, was related to which ruler ?

(a) Chandragupta Maurya
(b) Nawab Vajid Ali Sah
(c) Harsha
(d) Akbar

2. Who established Mahabali­ puram ?

(a) Pallava
(b) Pandya
(c) Chola
(d) Chalukya

3. Which of the following Nobel laureates was never an Indian ?

(a) Mother Teresa
(b) S. Chandrashekhar
(c) V.S. Naipaul
(d) H.G. Khurana

4. Who developed the concept of e-mail ?

(a) Bill Gates
(b) Arthur C. Clark
(c) Ray Tomlinson
(d) Sabir Bhatia

5. Who developed atom bomb ?

(a) Warner Wan Brown
(b) J. Robert Openheimer
(c) Edward Taylor
(d) Samuel Koehen

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

NEW RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

6. To which incident is Pushkar Utsava related ?

(a) Buddha Purnima
(b) Guru Purrnima
(c) Kartik Purnima
(d) Sharad Purnima

7. Who was the first Gyanpeeth Puraskar winner?

(a) Sumitra Nandan Pant
(b) G. Shankar Kurup
(c) K. Shivaram Karanth
(d) Uma Shankar Joshi .

8. When was first telegraph line started in India ?

(a) 1851
(b) 1875
(c) 1884
(d) 1900

9. For whom was the first departmental life insurance started?

(a) Army
(b) Civil officers of Central Government
(c) Employees of postal department
(d) Life Insurance Corporation

10. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to taster into Tibet ?

(a) Khardungala
(b) Rohtang
(c) Lipu likh
(d) Nathu la

 

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

NEW RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

 

Answer:

1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (d)


Get Daily Study Material via Email.