NEW! ALP ONLINE TESTS | GROUP-D Mock Tests

Disclaimer: RRB PORTAL is not associated with Railway Recruitment Board or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam Numerical Aptitude Set-3


(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam Numerical Aptitude Set-3


1. By how much does

2. The next number of the sequence 5, 10, 13, 26, 29, 58, 61,... is

(a) 122
(b) 120
(c) 93
(d) 64

3. In a certain year, the average monthly income of a person was Rs. 3,400. For the first eight months of the year, his average monthly income was Rs. 3,160 and for the last five months, it was Rs. 4,120.His income in the eighth month of the year was

(a) Rs. 3,160
(b) Rs. 5,080
(c) Rs. 15,520
(d) Rs. 5,520

4. The average age of 40 students of a class is 18 years. When 20 new students are admitted to the same class, the average age of the students of the class is increased by 6 months. The aver- age age of newly admitted students is

(a) 19 years
(b) 19 years 6 months
(c) 20 years
(d) 20 years 6 months

5. Of the three numbers, the second is twice the first and thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is

(a) 24
(b) 72
(c) 36
(d) 108

6. A cricketer had a certain average of runs for his 64 innings. In his 65th innings, he is bowled out for no score on his part. This brings down his average by 2 runs. His new average of runs is

(a) 130
(b) 128
(c) 70
(d) 68

7. A man completed a certain journey by a car. If he covered 30% of the distance at the speed of 20km/hr, 60% of the distance at 40km/hr and the remaining distance at 10km/hr; his average speed for the whole journey was

(a) 25 km/hr
(b) 28 km/hr
(c) 30 km/hr
(d) 33 km/hr

8. The time duration of 1 hour 45 minutes is what percent of a day?

(a) 7.218
(b) 7.291
(c) 8.3
(d) 8.24

9. In an examination, 35% of the candidates failed in Mathematics and 25% in English. If 10% failed in both Mathematics and English, then how much percent passed in both the subjects ?

(a) 50
(b) 55
(c) 57
(d) 60

10. If 2/3 of A = 75% of B = 0.6 of C, then A : B : C is

(a) 2 : 3 : 3
(b) 3 : 4 : 5
(c) 4 : 5 : 6
(d) 9 : 8 : 10

11. Each side of a rectangular field is diminished by 40%. By how much per cent is the area of the field diminished ?

(a) 32
(b) 64
(c) 25
(d) 16

12. The price of sugar rise by 25%. If a family wants to keep their expenses on sugar the same as earlier, the family will have to decrease its consumption of sugar by:

(a) 25%
(b) 20%
(c) 80%
(d) 75%

13. The price of an article is reduced by 25% but the daily sale of the article is increased by 30%. The net effect on the daily sale receipts is:

14. If x earns 25% more than y. What percent less does y earn than x ?

(a) 16
(b) 10
(c) 20
(d) 25

15. The cost of an article was Rs 75. The cost was first increased by 20% and later on it was reduced by 20%. The present cost of the article is:

(a) Rs. 72
(b) Rs. 60
(c) Rs. 75
(d) Rs. 90

16. If A and B are in the ratio 3 : 4, and B and C in the ratio 12 : 13, then A and C will be in the ratio:

(a) 3 :13
(b) 9 : 13
(c) 36 :13
(d) 13 : 9

17. Four years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 11 : 14 and four years later their ages will be in the ratio 13 : 16. The present age of A is:

(a) 48 years
(b) 26 years
(c) 44 years
(d) 28 years

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

18. In an alloy, zinc and copper are in the ratio 1 : 2. In the second alloy, the same elements are in the ratio 2 : 3. If these two alloys be mixed to form a new alloy in which two elements are in the ratio 5 : 8, the ratio of these two alloys in the new alloys is:

(a) 3 : 10
(b) 3 : 7
(c) 10 : 3
(d) 7 : 3

19. Ajar contained a mixture of two liquids A and B in the ratio 4 : 1. When 10 litres of the mixture was taken out and 10 litres of liquid B was poured into the jar, this ratio became 2 : 3. The quantity of liquid A contained in the jar initially was:

(a) 4 litres
(b) 8 litres
(c) 16 litres
(d) 40 litres

20. The salaries of A, B and C are in the ratio 1 : 3 : 4. If the salaries are increased by 5%, 10% and 15% respectively, then the increased salaries will be in the ratio:

(a) 20 : 66 : 95
(b) 21 : 66 : 95
(c) 21 : 66 : 92
(d) 19 : 66 : 92

21. The total marks obtained by Arun in English and Mathematics are 170. If the difference between his marks in these two subjects is 10, then the ratio of his marks in these subjects is:

(a) 7 : 8
(b) 8 : 7
(c) 9 : 8
(d) 9 : 7

22. A started a business with a capital of Rs. 1,00,000. One year later, B joined him with a capital of Rs 2,00,000. At the end’ of 3 years from the start of the business, the profit earned was 84,000. The share of B in the profit exceeded the share of A by:

(a) Rs. 10,000
(b) Rs. 12,000
(c) Rs. 14,000
(d) Rs. 15,000

23. In a mixture of 75 litres, the ratio of milk to water is 2 : 1. The amount of water to be further added to the mixture so as to make the ratio of the milk to water 1 : 2 will be:

(a) 45 litres
(b) 60 litres
(c) 75 litres
(d) 80 litres

24. The ratio in which two sugar solutions of the concentrations 15% and 40% are to be mixed to get a solution of concentration 30% is:

(a) 2 : 3
(b) 3 : 2
(c) 8 : 9
(d) 9 : 8

25. A boy has a few coins of denominations 50 paise, 25 paise and 10 paise in the ratio 1 : 2 : 3. If the total amount of the coins is Rs 6.50, the number of 10 paise coins is:

(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

26. A sum of Rs 13,360 was borrowed at 35/4 % per annum compound interest and paid back in two years in two equal annual instalments. What was the amount of each installment ?

(a) Rs. 5,769
(b) Rs. 7,569
(c) Rs. 7,009
(d) Rs. 7,500

27. If Rs 12,000 is divided into two parts such that the simple interest on the first part for 3 years at 12% per annum is equal to the simple interest on the second and part for 9/2 years at 16% per annum, the greater part is:

(a) Rs. 8,000
(b) Rs. 6,000
(c) Rs. 7,000
(d) Rs. 7,500

28. At what rate of simple interest per annum will a sum become 7/4 of itself in 4 years ?

29. A sum of money at a certain rate per annum of simple interest doubles in the 5 years and at a different rate becomes three times in 12 years. The lower rate of interest per annum is:

30. A certain sum, invested at 4% per annum compound interest, compounded half-yearly, amounts to Rs. 7,803 at the end of one year. The sum is:

(a) Rs. 7,000
(b) Rs 7,200
(c) Rs. 7,500
(d) RS 7,700

31. The difference between compound and simple interests on a certain sum for 3 years at 5% per annum is Rs. 122. The sum is:

(a) Rs. 16,000
(b) Rs. 15,000
(c) Rs.. 12,000
(d) Rs. 10,000

32. A certain sum amount to Rs. 5,832 in 2 years at 8% per annum compound interest, the sum is:

(a) Rs. 5,000
(b) Rs. 5,200
(c) Rs. 5,280
(d) Rs. 5,400

33. The compound interest on a certain sum of money at 5% per annum for 2 years is Rs. 246. The simple interest on the same sum for 3 years at 6% per annum is:

(a) Rs. 435
(b) Rs. 450
(c) Rs. 430
(d) Rs. 432

34. A tradesman marks his goods at 25% above the cost price and allows purchasers a discount of 25/2% . His profit is:

(a) 8%
(b) 8.5%
(c) 8.625%
(d) 9.375%

35. The marked price of watch was Rs. 820. A man bought the watch for Rs. 570.72 after getting two successive discounts, of which the first was 20%. The second discount was:

(a) 18%
(b) 15%
(c) 13%
(d) 11%

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

<< Go Back to Main Page

Answer Key :

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (d) 11. (2) 12. (b) 13. (b) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17. (a) 18. (a) 19. (d) 20. (c) 21. (c) 22. (c) 23. (c) 24. (a) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (c) 29. (d) 30. (c) 31. (a) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (c)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.