NEW! ALP ONLINE TESTS | GROUP-D Mock Tests

Disclaimer: RRB PORTAL is not associated with Railway Recruitment Board or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam Reasoning Set-3


(Mock Paper) Railway Protection Force (RPF) Exam Reasoning Set-3


1. A series of figures is given which can be grouped into classes. Select the group into which the figure can be classified from the given responses:

(a) 1, 4, 6 ; 2, 5, 7; 3, 8, 9
(b) 1, 2, 4 ; 5, 6, 7 ; 3, 8, 9
(c) 1, 4, 6 ; 3, 8, 7; 2, 5, 9
(d) 1, 2, 6 : 4, 7, 9 ; 3, 5, 8

2. From amongst the given alternatives, select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given below.

(17, 13,20)

(a) 8, 12, 19
(b) 11, 9, 30
(c) 8, 19, 11
(d) 5, 13, 11

3. The number of letters skipped in between adjacent letters in a series is 5. Which of the following series observes this rule ?

(a) CIOUA
(b) CINUA
(c) CIOTA
(d) CIOUZ

Directions (4-10): In each of the following questions, find the missing number/letters/figure from the given responses.

4.  D/5, G/9, J/14, M/20, ?

(a) 26
(b) 26
(c) 9
(d) 27

5. DWEV, FUGT, HSIR, ?

(a) JKQP
(b) JPQK
(c) JQKP
(d) JPKQ

6. 2, 15, 4, 47, 7, 118, 11, ?, ?

(a) 260, 15
(b) 252, 16
(c) 250, 17
(d) 254, 16

7. 313, 623, 933, 1243, ?

(a) 1863
(b) 2173
(c) 1553
(d) 2483

8. B2D, E3H, 14M, ?

(a) N5R
(b) N5T
(c) N5S
(d) N5Q

11. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complet it ?

a c b – c e – f –

(a) dde
(b) cde
(c) dee
(d) ddg

Directions (12-13) : In each of the following questions which one of the given responses would be a meaningful order of the following words ?

12.

1. Heel
2. Shoulder
3. Skull
4. Neck
5. Knee
6. Chest
7. Thigh
8.Stomach
9. Face
10. Hand

(a) 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8, 10, 6, 1
(b) 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5,1.
(c) 2, 4, 7, 10, 1 , 5, 8, 9, 6, 3
(d) 4, 7, 10, 1, 9, 6, 3, 2, 5, 8

13.

1. Study
2. Job
3. Examination
4.Earn
5. Appointment

(a) 1, 3, 5, 2, 4
(b) 1, 2, 3, 4, 5
(c) 1, 3, 2, 5, 4
(d) 1, 3, 5, 4, 2

14. C is wife of B, E is the son of C, A is the brother of B and father of D. What is the relationship of E to D?

(a) Mother
(b) Sister
(c) Brother
(d) Cousin

15. A was born 5 years before B, B is 4 years older than C and 3 years younger to D. If A is now 17 years old, how old is D ?

(a) 19 years
(b) 15 years
(c) 12 years
(d) 8 years

16. Six girl are standing in a circle facing to the centre. Bindu is to the left of Vijay. Rekha is in between Bindu and Mumtaz. Jessa is in between Vijay and Nirmala. Who is to the left of Mumtaz ?

(a) Rekha
(b) Nirmala
(c) Vijay
(d) Bindu

Direction (17-18): A word/ set of letters given in capital letters is followed by four answer words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word/set of letters.

Find out that word.

17. EXAMINATION

(a) EXAMINE
(b) NATION
(c) NOTE
(d) TONE

18. LEDMENTNOWGEACK

(a) KNOWLEDGE
(b) GENTLE
(c) AGENCY
(d) LODGE

19. In a code language, the following alphabets are coded in a particular way:

(a) MASTER
(b) MENACE
(c) MARVEL
(d) MASQUE

20. If NATION is coded as 467234 and EARN is coded as 1654, then ATTENTION should be coded as

(a) 432769561
(b) 956143654
(c) 766412743
(d) 677147234

21. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the basis, find out the correct answer from amongst the four alterna- tives for the unsolved equation a = 4(369)9, b = 6(246)4, c = 7(?)3

(a) 303
(b) 213
(c) 413
(d) 503

22. Which one of the following is correct?

6 * 3 * 4 * 45

(a) ÷, +, >
(b) ÷, >, +
(c) >, ÷, +
(d) +, >, ÷

23. Find the missing number from

(a) 7
(b) 9
(c) 8
(d) 6

24. Somu travelled from a point A straight to B, a distance of 12 km. He turned right and travelled 8 km and reached point C. From that point took right turn and travelled 6 km, and reached point D. How far is he away from the starting point ?

(a) 10 km
(b) 12 km
(c) 13 km
(d) 14 km

25. A and B start from a point simultaneously. A moves to his East and travels 2 km, and B moves to his south and travels 2 km. A takes turn 90° clock- wise and travels 2 km. B takes left turn 90° anticlockwise and travels 2 km. Where would they be found from the starting point?

(a) Both in South - East region
(b) Both in East region
(c) A in East and B in North region
(d) A in south and B in North region

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

26. Choose from the four answer figures, the figure that will be formed when question figure is folded into a box.

27. Where is the invisible number in the two positions of the same cube ?

(a) Opposite of 2
(b) Opposite of 3
(c) Opposite of 4
(d) Opposite of 6

28. A statement is given followed by two conclusions I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the givenstatement. Indicate your answer.

Statement:

Child rearing is an art; young parents needs training in child - rearing practices.

Conclusions:

I. Now - a - days young parents know nothing about child rearing.
II. Training will enable the young couples become better parents.

(a) Only I follows
(b) Only II follows
(c) Neither I nor II follows
(d) Both I and II follow

29. A statement is given followed by four assumptions, (a), (b), (c) and (d). You have to consider the statement to be true, even if it seems to be variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. Statement: Television has a strong influence in the young children’s development.

Assumptions:

(a) Children watching TV should be controlled by the parents.
(b) Young Children should not be allowed to watch TV programmes
(c) Television affects the academic progress of the young children
(d) While developing TV programmes, educational, developmental and moral aspects of children should be taken care of

30. Identify the diagram that best represents the relationship among college students, singers and dancers.

31. In the given figure, the circle represents boys, the triangle represent players and the square represents rural. What portion represents rural sports boys ?

(a) E
(b) F
(c) D
(D) B

32. Which answer figure will complete the question figure ?

33. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/ embedded.

Question Figure

Directions (34-44): In each following questions select the related word/letter/ number/figure from the given alternatives.

34. Thread : Cloth :: Wire : ?

(a) Rope
(b) Mesh
(c) Sieve
(d) Telegraph

35. Scissors : Cloth :: ?

(a) Stone : Grinder
(b) Axe : Wood
(c) Knife : Stone
(d) Gun : Hunt

RRB Railway Protection Force (RPF) Constable Exam

रेलवे सुरक्षा बल (RPF) सिपाही परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

RRB RAILWAY PROTECTION FORCE (RPF) for Sub-Inspector (SI) EXAM

<< Go Back to Main Page

Answer Key :

1. (a) 2.(b) 3. (a) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (c) 11. (a) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (c) 20. (d) 21. (b) 22. (a) 23. (c) 24. (d) 25. (a) 26. (d) 27. (a) 28. (b) 29. (d) 30. (c) 31. (c) 32. (d) 33. (d) 34. (b) 35. (b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.