RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-48)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-48)

1. If a : b = c : d = e : f = 1 : 2, then (pa + qc + re) : (pb + qd + rf) is equal to

(a) p : (q + r)
(b) (p + q) : r
(c) 2 : 3
(d) 1 : 2

2. If x : y = 3 : 1, then x3– y3: x3+ y3= ?

(a) 13 : 14
(b) 14 : 13
(c) 10 : 11
(d) 11 : 10

3. If 10% of m is the same as 20% of n, then m : n is equal to

(a) 2 : 1
(b) 1 : 2
(c) 1 : 10
(d) 1 :20

4. How many sides does a regular polygon have whose interior and exterior angles are in the ratio 2 : 1?

(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 12

5. The area (in sq.cm.) of the largest circle that can be drawn inside a square of side 28 cm, is

(a) 17248
(b) 784
(c) 8624
(d) 616

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

6. The circumference of the base of a circular cylinder is 67π cm. The height of the cylinder Is equal to the diameter of the base. How many litres of water can it hold?

(a) 54 π cc
(b) 36 π cc
(c) 0.054 π cc
(d) 0.54 π cc

7. If the circumference of a circle increases from 4n to 8, what change occurs in its area?

(a) It doubles
(b) It triples
(c) It quadruples
(d) It is halved

8. A starts business with Rs. 3500/- and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the capital?

(a) Rs. 8000/-
(b) Rs. 8500/-
(c) Rs. 9000/-
(d) Rs. 7500/-

9. A, B and C rent a pasture. A puts in 10 oxen for 7 months, B 12 oxen for 5 months and C 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175/-, how much must C pay as his share of rent

(a) Rs. 45/-
(b) Rs. 50/-
(c) Rs.55/-
(d) Rs. 60/-

10. A reduction of 20% in the price of oranges enables a man to buy 5 oranges more for Rs. 10/-. The price of an orange before reduction was:

(a) 20 paise
(b) 40 paise
(c) 50 paise
(d) 60 paise

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (c)


Get Daily Study Material via Email.