NEW! ALP ONLINE TESTS | GROUP-D Mock Tests

Disclaimer: RRB PORTAL is not associated with Railway Recruitment Board or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-70)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-70)

1. Two waves, each of amplitude 1.5 mm and frequency 10 Hz, are travelling in opposite direction with a speed of 20 mm/s. The distance in mm between adjacent nodes is :

(a) 1.0
(b) 1.2
(c) 1.5
(d) 2.0

2. The snow on the mountains does NOT melt all at once when it is heated by the sun because:

(a) it becomes very hard
(b) it reflects most of the heat from the sun
(c) it has a low specific heat capacity
(d) it has a high latent heat of fusion

3. An atomic pile is used for

(a) producing X-rays
(b) conducting nuclear fission
(c) coducting thermonuclear fusion
(d) accelerating atoms

4. Clove, the commonly used spice, is obtained from the:

(a) root
(b) stem
(c) flower bud
(d) fruit

5. Labourers who do hard manual labour develop thick skin on their palms and soles due to:

(a) thick epidermis
(b) thick dermis
(c) thick subcutaneous tissue
(d) All of these

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

6. Maximum photosynthetic activity occurs in:

(a) blue and red region of light
(b) green and yellow region of light
(c) blue and orange region of light
(d) violet and orange region of light

7. In order to prevent the expansion of deserts, trees are planted in strips or blocks with the shortest trees on the desert side and tallest on the other side. Such plantation is called?

(a) shelter belts
(b) agro forests
(c) wind breaks
(d) social forests

8. A book that brought awareness of environment all over the world was Silent Spring. It was written by:

(a) Julien Huxley
(b) Jane Goodall
(c) John Seymour
(d) Frank Graham Jr.

9. AIDS virus has:

(a) single-stranded RNA
(b) double-stranded RNA
(c) single-stranded DNA
(d) double-stranded DNA

10. A ‘breath test’ used by traffic police to check drunken driving uses:

(a) otassiumdichromatesulphuric acid
(b) potassium permanganate-sulphuric acid
(c) turmeric on filter paper
(d) silica gel coated with silver nitrate

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (c) 10. (c)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.