RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-82)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-82)

1. Broadly, what percentage of doctors in USA were Indians in 2002?

(a) 38
(b) 30
(c) 20
(d) 15

2. The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?

(a) Chloroplasts
(b) Cell wall
(c) Cell membrane
(d) Nucleus

3. Match the rivers given below with the cities through which they flow

City                River

a. Bangkok 1. Hwangpu
b. Shanghai 2. St. Lawrence
c. Dresden 3. Chao phraya
d. Montreal 4. Elbe

a b c d

(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4

4. Which of the following is most important for growth of children upto the age of 14?

(a) Proteins
(b) Vitamins
(c) Fats
(d) Milk

5. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?

(a) Sardar Vallabhbahi Patel
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Pt. Jawaharlal Nehru

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

6. Who invented the laser?

(a) Sir Frank Whittle
(b) Fred Morrisson
(c) T.H. Maiman
(d) Dr. Charles H. Jones

7. Why did one of the High Courts in India decree that “bandhs are unconstitutional and punitive”?

(a) It infringes on the fundamental rights of some groups of people
(b) It is not in exercise of a fundamental freedom
(c) It adversely affects production
(d) It is not part of a right to protest

8. The instrument which uses sound waves to measure the depth of oceans is

(a) Radar
(b) Sonar
(c) Altimeter
(d) Venturimeter

9. The song “Candle in the Wind” was sung by Elton John in honour of

(a) Elizabeth Taylor
(b) Princess Diana
(c) Ava Gardner
(d) Audrey Hephurn

10. From where did Acharya Vinoba Bhave start the Individual Satyagraha in 1940?

(a) Nadiad in Gujarat
(b) Paunar in Maharashtra
(c) Adyar in Tamil Nadu
(d) Guntur in Andhra Pradesh

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.