(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-2 (General Awareness)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-2

(General Awareness)

26. Postal voting is otherwise called
(a) plural voting

(b) proxy voting
(c) weighted voting

(d) secret voting

27. Stability of the Government is assured in
(a) Parliamentary Form of Government.
(b) Presidential Form of Government.
(c) Plural Executive System
(d) Direction Democracy

28. According to the Indian Constitution, the vacancy in the office of the President of India shall be filled within
(a) 1 month

(b) 6 months
(c) 3 months

(d) 1 year

29. Who is the Tennis star to become World No. 1 seed at the youngest age?
(a) Stefii Graf

(b) Monica Seles
(c) Chris Evert

(d) Martina Hingis

30. What is “Vishva Mohini”?
(a) Name for India’s Beauty Queen
(b) The title given to Lata Mangeshkar for her contribution to music
(c) An Indian ship
(d) A famous book on Indian dances

31. The main function of the World Trade Organisation (WTO) is
(a) enforcing of Uruguay Round Agreements
(b) facilitating multilateral trade relations of member countries and reviewing trade policies
(c) administering trade dispute settlement procedures
(d) None of the above

32. Name the author of the book A Passage to England
(a) E. M. Forster

(b) Nirad C. Choudhary
(c) Vikram Seth

(d) Eric Segal

33. Which is the long-range missile that was tested by Pakistan in the wake of India testing Agni II?
(a) Ghauri II

(b) Shaheen I
(c) Hatf I

(d) Half II

34. The Indian Naval Ship being converted into a maritime museum is
(a) Sagar Samrat

(b) Kanishka
(c) Samrat Ashoka

(d) Vikrant

35. Prof. Amartya Sen is these days in the news because :
(a) he is internationally known as a leading social economist
(b) he has been awarded ‘Bharat Ratna’
(c) he is a recipient of Nobel Prize.
(d) All of the above

36. The first country to legalize medically assisted suicide is
(a) Australia

(b) United States
(c) Netherlands

(d) Switzerland

37. The Baisakhi Festival of the year 1999 is of great historical significance to Punjab because
(a) it commemorates the tercentenary of the foundation of Khalsa Panth
(b) it being the last such festival of the twentieth century
(c) of participation by a large number of Punjabis who are non resident Indians
(d) None of the above

38. Exobiology deals with the study of
(a) external characters of living organisms
(b) life on the surface of the earth
(c) life in the outer layers of atmosphere
(d) life in other planets and space

39. The Social System of the Harappans was
(a) Fairly egalitarian
(b) Slave-Labour based
(c) Colour (Varna) based
(d) Caste based

40. Which of the following Vedas provides information about the civilisation of the Early Vedic Age?
(a) Rig-veda

(b) Yajur-veda
(c) Atharva-veda

(d) Sama-veda

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

41. The university which became famous in the post-Gupta Era was
(a) Kanchi

(b) Taxila
(c) Nalanda

(d) Vallabhi

42. Banabhatta was the court poet of which emperor?
(a) Vikramaditya

(b) Kumaragupta
(c) Harshavardhana

(d) Kanishka

43. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was
(a) Rajaraja I

(b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I

(d) Kulottunga I

44. The Mughal painting reaches its / zenith during the reign of
(a) Akbar

(b) Jahangir
(c) Shahjahan

(d) Aurangzeb

45. Permanent Revenue settlement of Bengal was introduced by
(a) Clive

(b) Hastings
(c) Wellesley

(d) Cornwallis

46. The father of extremist movement in India is
(a) Motilal Nehru

(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Vallabhbhai Patel

(d) Bal Gangadhar Tilak

47. The World Bank normally gives
(a) short-term loans

(b) medium-term loans
(c) long-term loans
(d) medium and long-term loans

48. The International Monetary Fund (IMF) came into existence with
(a) Berlin Conference

(b) London Conference
(c) Brettonwoods Conference
(d) Rome Conference

49. Multiplier process in economic theory is conventionally taken to mean
(a) the manner in which prices increase
(b) the manner in which banks create credit
(c) income of an economy grows on account of an initial investment
(d) the manner in which government expenditure increases

50. Structural adjustment loans given by the World Bank are meant for
(a) increasing employment in agriculture
(b) increasing export-earning capacity of the borrower country
(c) reducing inequalities of income distribution
(d) encouraging capital-intensive industries

51. A financial instrument is called a ‘primary security’ if it represents the liability of
(a) some ultimate borrower
(b) the Government of India
(c) a primary cooperative bank
(d) a commercial bank

52. Service cooperatives are
(a) single purpose societies
(b) credit societies
(c) marketing societies
(d) multi-purpose societies

53. Output at break-even point is that output at which the producer is able to
(a) recover only operating costs
(b) recover total costs
(c) wipe out earlier losses
(d) earn a normal profit

54. India’s share in world trade since 1950.
(a) has been rising

(b) has been constant
(c) has been declining

(d) has shown a mixed trend

55. Animals do not have enzyme systems which enable them to make use of the energy from
(a) fat

(b) water
(c) protein

(d) carbohydrate

56. A clone is a colony of
(a) cells having different shapes
(b) cells having similar shape
(c) cells having similar genetic constitution
(d) cells having different genetic constitutions

57. The pollen grains of flowers pollinated by insects are:
(a) smooth and dry

(b) rough and sticky
(c) rough and dry

(d) large and showy

58. Which one of the following substances is used for preservation of food grains?
(a) Sodium benzoate

(b) Vinegar
(c) Sodium chloride
(d) Potassium permanganate

59. The disease caused by Asbestos is
(a) Emphysema

(b) Paralysis
(c) Diarrhoea

(d) Dysentery

60. In the eye, colour vision is effected by the presence of
(a) Choroid coat

(b) Sclerotic coat
(c) Rods

(d) Cones

61. Who has became the youngest lawmaker of Britain at the age of 20?
(a) Mhairi Black

(b) Julie Watson
(c) Linda Murray

(d) Renji Root

62. Congress President Sonia Gandhi has presented the G.K. Reddy Memorial National Award to whom of the folllowing? 
(a) Vinod Mehta

(b) Rajeev Shukla
(c) Abhishek Bansal

(d) Neeraj Kohli

63. Prime Minister Narendra Modi on Saturday has launched three ambitious social security schemes, relating to the insurance and pension sector and intended at widening the process of financial inclusion.Which of the following is not among those?
(a) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (accident insurance)
(b) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana (life insurance)
(c) Kisan Jeevan Jyoti Yojana (life insurance)
(d) Atal Pension Yojana” (Pension)

64. In which state Prime minister Narendra Modi has inaugurated the upgraded steel plant of IISCO that has the country’s largest blast furnace?
(a) Burnpur, West Bengal
(b) Hamirpur,Himachal Pradesh
(c) Chandipur,West Bengal
(d) Raipur, Chattisgarh

65. Which Bank has emerged the only Indian company among the world’s 10 biggest consumer financial services firms, after giants like American Express, Visa and Mastercard?
(a) State Bank Of India

(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank

(d) IDBI Bank

66. Who has won Spanish Grand Prix 2015?
(a) Hamilton murray

(b) Sebastian Vette
(c) Andy Smith

(d) Nico Rosberg

67. Name the Malaysian woman who has become the world’s oldest women(and also the oldest living person, presently). 
(a) Nurul Yeoh

(b) Yati Musdi
(c) Michele Chia

(d) Celine Choo

68. In which country, military chopper has crashed 7 people including the ambassadors of the Philippines and Norway? 
(a) Russia

(b) Pakistan
(c) Afghanistan

(d) Yemen

69. Who has been appointed as the new member in the Central Board of Direct Taxes, the apex policy making body of the Income Tax department? 
(a) S K Ray

(b) P K shah
(c) Anil Bansal

(d) Suraj Kapoor

70. Which political party has expelled the Anupriya Patel,Member of Parliament from all party posts? 
(a) Apna Dal

(b) Janta Dal
(c) AAP

(d) Bharatiya Janta Party

71. Who has crowned with TOISA Sports person Of the year ? 
(a) Jitu Rai

(b) Saina Nehwal
(c) Mary Kom

(d) Virat Kohli

72. Who has Crowned “ Lifetime Achievement Of The Year” from the legendary Olympic Champion Carl Lewis and Times Group MD Vineet Jain in a ceremony that was attended by India’s sporting people?

(a) Sachin Tendulkar

(b) Kapil Dev
(c) Milkha Singh

(d) P T usha

73. Who has won the “Youth Icon of the Year” at TOISA?
(a) Jitu Rai

(b) Saina Nehwal
(c) Mary Kom

(d) Virat Kohli

74. Name the veteran film actor conferred with the prestigious Dada Saheb Phalke award at the landmark Prithvi Theatre in Mumbai by Union Information and Broadcasting Minister on 10th May’15.
(a) Shashi Kapoor

(b) Mukhesh khanna
(c) Rekha

(d) Anil Kapoor
(5) None of these

75. Name the Programme under which Prime Minister Narendra Modi on 10th May’15 has unveiled three social security schemes.
(a) Bharat Nirman

(b) Jansurakhsha
(c) Manav Suraksha

(d) Safe India

Answer Keys :

26. (b) 27. (b) 28. (b) 29. (d) 30. (d) 31. (b) 32. (b) 33. (a) 34. (d) 35. (d) 36. (c) 37. (a) 38. (d) 39. (a) 40. (a) 41. (c) 42. (c) 43. (a) 44. (b) 45. (d) 46. (d) 47. (d) 48. (c) 49. (c) 50. (d) 51. (b) 52. (c) 53. (b) 54. (d) 55. (b) 56. (c) 57. (b) 58. (a) 59. (a) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (a) 65. (c) 66. (d) 67. (b) 68. (b) 69. (a) 70. (a) 71. (a) 72. (c) 73. (b) 74. (a) 75. (b) 

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.