(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-2 (General Inteligence & Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-2

(General Inteligence & Reasoning)

Directions (1-9): In each of the following questions select the related letters/word/number from the given alternatives.

1. CFIL : ORUX :: GDJM : ?
(a) HJLN

(b) NQST
(c) PSVY

(d) RTVX

2. BEHK : YVSP :: DGJM : ? 
(a) JGDA (b) ROLI
(c) WTQN (d) ZWTQ

3. 24 : 60 : : 120 : ? 
(a) 160 (b) 220
(c) 300 (d) 108

4. 392 : 28 : : 722 : ? 
(a) 18 (b) 28
(c) 38 (d) 48

5. 123 : 36 : : 221 : ? 
(a) 52 (b) 69
(c) 72 (d) 25

6. Timid : Ass : : Cunning : ? 
(a) Ant (b) Fox
(c) Rabbit (d) Horse

7. Ecstasy : Gloom : : ? 
(a) Congratulations : Occasion
(b) Diligent : Successful
(c) Measure : Scale
(d) Humiliation : Exaltation

8. Architect : Building : : Sculptor : ? 
(a) Museum

(b) Stone
(c) Chisel

(d) Statue

9. MKQO : LNPR : : ? XVTZ
(a) YSUW

(b) SVWY
(c) VTWY

(d) WYTS

Directions (10-15): In each of the following questions, find the odd number/letters/word from the given alternatives.

10. (a) PQXZ

(b) BCQN
(c) ABDF

(d) MNPR

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

11. (a) ABYZ

(b) CDWX
(c) EFUV

(d) GHTV

12. (a) 626

(b) 841
(c) 962

(d) 1090

13. (a) 5720

(b) 6710
(c) 2640

(d) 4270

14. (a) Swimming
(b) Sailing
(c) Dividing
(d) Driving

15. (a) Perception
(b) Discernment
(c) Penetration
(d) Insinuation

Directions: In the following question from among the given alternative select the one in which the set of numbers is most like the set of number given in the questions. 
Give Set: (4, 25, 81)

16. (a) (4, 36, 79)
(b) (9, 48, 81)
(c) (16, 64, 100)
(d) (9, 49, 143)

17. In the following question, number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following series observes the rule?
(a) BAFHTU

(b) ACEGJL
(c) ACFJOU

(d) ADFHJL

Directions: In the following question, which one of the given response would be a meaningful order of the following? 

18. (a) Ocean

(b) Rivulet
(c) Sea

(d) Glacier
(5) River
(a) 5,2,3,1,4

(b) 4,2,5,3,1
(c) 5,2,3,4,1

(d) 4,2,1,3,5

Directions: Arrange the following words as per order in the dictionary.

19. (a) Preposition

(b) Preperatively
(c) Preposterous

(d) Preponderate
(5) Prepossess
(a) 2,4,1,5,3

(b) 1,5,2,4,3
(c) 5,4,2,3,1

(d) 4,2,5,1,3

20. Which one of set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
Ac__cab__baca__aba__aca__

(a) acbcc

(b) aacbc
(c) babbb

(d) bcbba

Directions (21-24): In each of the following questions, a series is given, with one/two term(s) missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

21. _?_DREQ, GUHT, JXKW
(a) EFRS

(b) TGSF
(c) JWVI

(d) AOBN

22. 56, 90, 132, 184, 248, __?__
(a) 368

(b) 316
(c) 362

(d) 326

23. 0, 4, 8, 24, 64, 176, __?__
(a) 180

(b) 480
(c) 280

(d) 300

24. WTPMIFB __?__ __?__
(a) ZV

(b) XU
(c) YU

(d) YV

25. Mrs. Sushella celebrated her wedding anniversary on Tuesday, 30th September 1997. When will she celebrate her next wedding anniversary on the same day?
(a) 30 September 2003

(b) 30 September 2004
(c) 30 September 2002

(d) 30 October 2003

Answer Keys :

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (b) 11. (d) 12. (b) 13. (d) 14. (d) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (b) 21. (d) 22. (d) 23. (d) 24. (c) 25. 

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.