(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-3 (General Inteligence & Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-3

(General Inteligence & Reasoning)

1. If CONSCIOUSLY is written as PEBNPJEXNKM, then SOIL is written as
(a) NEKJ

(b) NEJK
(b) JENK

(d) ENJK

Directions : A conclusion followed by statements I, II and III is given. Which one of the four alternatives is correct ? 

2. Conclusion:
Many drug addicts were arrested Statements:
I. Taking drugs is a crime.
II. One who commits a crime can be arrested
III. Many people take drugs regularly.
(a) All the 3 statements taken together brings to the conclusion.
(b) Only I and lI statements bring to the conclusion.
(c) Only lI and III bring to the conclusion.
(d) Data is insufficient to draw the conclusion.

Directions : A statement followed by two assumptions I and II is given. Which one of the four given alternatives is correct ?

3. Statement:
One should not sleep under a tree.Assumptions:
I. The falling leaves may spoil our clothes.
II. Trees give out CO2 at night which is injurious to health.
(a) Only I is implicit

(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

Directions : A question is followed by two statements I and II. Which one of the four given alternatives is correct ?

4. Has Electronic media improved the class room teaching?
Statements:
I. Electronic media is multi- sensory based.
II. TV lessons supplement the class-room teaching.
(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

5.           4    9     2

             3    5     7
             8    1     ?
(a) 9

(b) 6

(c) 15

(d) 14

Direction: From the given alternatives,find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

6. INSTITUTIONALISE
(a) NATRITION

(b) INTUITION
(c) TUITION

(d) INSULATION

Direction: Find the related word/letters/numbers to complete the Analogy.

7. House : Room : : World : ?
(a) Land

(b) Sun
(c) Air

(d) Nation

8. A D H M : Z W S N : C F J O : ? 
(a) YVRM

(b) WTPO
(c) XWTP

(d) ZXVT

9. 5 : 36 : : 6 : ? 
(a) 48

(b) 50

(c) 49

(d) 56

10. 456 : 15 : : 789 : ? 
(a) 15

(b) 16

(c) 18

(d) 24

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

11. Which of the following word pair is not related in the same way as ‘Returnable’ and ‘Natural’? 
(a) Reciprocal and Oracle
(b) Reconstruct and Counter
(c) Department and Moderate
(d) Evaluation and Violent

Directions: Find the odd one out from the given alternatives. 

12. (a) Pond-Lake
(b) Pistol-Gun
(c) Car-Bus
(d) Church-Monument

13. (a) Insurance
(b) Provident Fund
(c) Salary (d) Shares

14. (a) AYBZ

(b) BXCY
(c) DVEW

(d) MPON

15. Find out the pair of number that does not belong to the group for lack of common property.
(a) 84,67

(b) 112,95
(c) 79,63

(d) 167,150

Directions: From the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question. 
Given set:(1,3,7) 34.

(a) 3, 7, 11

(b) 13, 17, 29
(c) 17, 21, 29

(d) 29, 37, 47

Directions: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set:(21, 30, 48)

16. (a) (8, 14, 25)

(b) (9, 18, 36)
(c) (13, 20, 30)

(d) (6, 14, 21)

17. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. Probation

2. Interview
3. Selection

4. Appointment
5. Advertisement
6. Application
(a) 5, 6, 4, 2, 3, 1

(b) 5, 6, 3. 2, 4, 1
(c) 5, 6, 2, 3, 4, 1

(d) 6, 5, 4, 2, 3, 1

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it.

18. BE-K-Q; BB-EHH-KNNQQ
(a) DLEK

(b) HNEK
(c) DLCJ

(d) HNCJ

Directions: Find the missing number in the series. 

19. 1,0,3,2,5,6, ? 
(a) 9

(b) 8

(c) 10

(d) 7

20. 1438, 1429, 1417,1402, ? 
(a) 1378

(b) 1384
(c) 1,387

(d) 1392

21. 18, 24, 21, 27, ?, 30, 27
(a) 33

(b) 30

(c) 24

(d) 21

22. ‘A’ man starts from a point and walks 2km towards North, turns towards his right and walks 2km, turns right again and walks. What is the direction now he is facing?
(a) South

(b) South-East
(c) North

(d) West

23. P is Q’s brother. R is Q’s mother. S is R’s father. T is S’s mother. How is P relate to T?
(a) Grand daughter

(b) Great grandson
(c) Grandson

(d) Grandmother

24. If ,you are eleventh in a queue staring either end, how many are there in the queue ?
(a) Eleven

(b) Twenty
(c) Twenty one

(d) Twenty two

25. Six toys are quite identical to look at, but only one of them is less in weight. It is to be identified’ using the balance minimum number of times. What is that minimum number of using the balance ?
(a) Once

(b) 2 times
(c) 3 times

(d) More than 3 times

 

ANSWERS :

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (d) 13. (b) 14. (b) 15. (b) 16. (c) 17. (a) 18. (a) 19. (a) 20. (d) 21. (a) 22. (d) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.