(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-5 (General Inteligence & Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-5

(General Inteligence & Reasoning)

Directions: Find the related word/letters/number to cornplete the Analogy.

1. Carbon : Diamond :: Corundum : ? 
(a) Garnet

(b) Ruby
(c) Pukhraj

(d) Pearl

2. Smoke : Pollution : : War
(a) Victory

(b) Peace
(c) Treaty

(d) Destruction

3. Ink : Pen : : Blood ? 
(a) Accident

(b) Doctor
(c) Vein

(d) Donation

4. BOQD : ERTG : : ANPC : ? 
(a) DQSF

(b) FSHU
(c) SHFU

(d) DSQF

5. AFKP : ZUPK :: BGLQ : ? 
(a) YUQM

(b) XURO
(c) YXWV

(d) YTOJ

6. 182 : ? :: 210 : 380
(a) 342

(b) 272
(c) 240

(d) 156

Directions: Find the odd one out from the given alterna lives. 

7. (a) Mizoram

(b) Sikkim
(c) Kohima

(d) Manipur

8. (a) Amoeba

(b) Bacteria
(c) Germs

(d) Microbes

9. (a) IJCD

(b) WUTS
(c) QRKL

(d) PQMN

10. (a) 8

(b) 42
(c) 49

(d) 35

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

11. (a) 81 : 243

(b) 16: 64
(c) 64: 192

(d) 25: 75

Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

12. 1. Book

2. Pulp
3. Timber

4. Jungle
5. Paper
(a) 3, 2, 5, 1, 4

(b) 2, 5, 1, 4, 3
(c) 4, 3, 2, 5, 1

(d) 5, 4, 3, 1, 2

Directions: Arrange the foll lowing words according to dictionary arrangement.

13. 1. Epitaxy

2. Episode
3. Epigene

4. Epitome

5. Epilogue
(a) 1, 2, 3, 4, 5

(b) 3, 5, 2, 1, 4
(c) 5, 4, 2, 1, 3

(d) 3, 2, 5, 4, 1

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

14. — stt — tt — tts —
(a) tsst

(b) sstt
(c) ttst

(d) tsts

15. Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in the series. Identify the set following the above rule.
(a) AEIMQU

(b) EHKNQT
(c) DINSXC

(d) FHKOTZ

Directions: Find the missing number from the given responses.

16.2/3,7/7 , , , , 11/21,16/31
(a) 6/11

(b) 5/9
(c) 9/17

(d) 7/13

17. 25, 50, 30, 45, 35, 40, ? 
(a) 30

(b) 35

(c) 40

(d) 45

18. If ‘+’ stands for division, ‘÷’ stands for multiplication, ‘x’ stands for subtraction and ‘–’ stands for addition, which one of the following is correct?
(a) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20
(b) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18
(c) 18 × 6 ÷ 7 + 5 – 2 = 16
(d) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22

19. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct?
(a) 18 ÷ 3 × 2 + 8 – 6 = 10
(b) 18 – 3 + 2 × 8 ÷ 6 = 14
(c) 18 – 3 ÷ 2 × 8 + 6 = 17
(d) 18 × 3 + 2 ÷ 8 – 6 = 15

20. If 324 x 150 = 54, 251 x 402 = 48 and 523 x 246 = 120 then 651 x 345 =?
(a) 120

(b) 85
(c) 144

(d) 60

21. Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis. 
If 12 × 7 = 408 and 9 × 8 = 207 then 13 x 7 = ?
(a) 190

(b) 91
(c) 901

(d) 109

22. If NOIDA is written as STNIF, how MEERUT can be written in that code?
(a) QIIVYX

(b) RJJWZV
(c) RJJWZY

(d) RIIVYX

23. In a certain code FORGET is written as DPPHCU, how would DOCTOR be written in that code?
(a) BPAUMS

(b) BPAUPS
(c) EMDRPP

(d) BPARPP

24. In a certain code DECEMBER is written as ERMBCEDE, in that code which word will be written as ERMBVENO?
(a) SEPTEMBER

(b) AUGUST
(c) NOVEMBER

(d) OCTOBER

25. If RED is coded as 6720, then how GREEN would be coded?
(a) 9207716

(b) 1677199
(c) 1677209

(d) 16717209

ANSWERS :

1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (b) 11. (b) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (a) 21. (d) 22. (a) 23. (d) 24. (d) 25. 

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.