(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-1 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-1

(Mathematics)

76. If a sum of money at simple interest doubles in 12 years, the rate of interest per annum is

77. 0.6 of a number is equal to 0.08 of another number. The ratio of the numbers will be
(a) 3 : 4

(b) 4 : 3
(c) 2 : 15

(d) 2 : 9

78.1/5 of a number exceeds 1/7 of the same number by 10. The number is :
(a) 125

(b) 150
(c) 175

(d) 200

79. A boys was asked to find the value of 3/8 of a sum of money. Instead of multiplying the sum by3/8 he divided it by 3/8 and then his answer exceeded by Rs. 55. Find the correct answer?

(a) Rs. 9

(b) Rs. 24
(c) Rs. 64

(d) Rs. 1,320

80. The sum of three consecutive odd natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?
(a) 21

(b) 24
(c) 27

(d) 36

81. If *381 is divisible by 11, then the digit at tae place of *is
(a) 0

(b) 1

(c) 4

(d) 7

82. By which smallest number should 5808 be multiplied so that it becomes a perfect square?
(a) 2

(b) 7

(c) 11

(d) 3

83. The least number which when divided by 4, 6, 8, 12 and 16 leaves a remainder of 2 in each case is
(a) 46

(b) 48

(c) 50

(d) 56

84. Sum of two numbers is 40 and their product is 375. What will be the sum of their reciprocals?
(a)8/75

(b) 1/40

(c)75/8

 (d) 75/4

85. The product of the LCM and HCF of two numbers is 24.The difference of the two numbers is 2. Find the numbers ?
(a) 8 and 6

(b) 8 and 10
(c) 2 and 4

(d) 6 and 4

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

86. In a class 3/5 of the students are girls and rest are boys. If 2/9 of the girls and 1/4 of the boys are absent. What part of the total number of students are present?
(a) 23/30

(b) 23/36

(c) 18/49

(d) 17/25

87. Two numbers differ by 5. If their product is 336, the sum of the two numbers is
(a) 21

(b) 28

(c) 37

(d) 51

88. The maximum number of students among whom 1001 pens and 910 pencils can be distributed in such a way that each student gets same number of pens and. same number of pencils, is:
(a) 91

(b) 910
(c) 1001

(d) 1911

89. Unit digit in (264)102 + (264)103 is:
(a) 0

(b) 4
(c) 6

(d) 8

90. Which one of the following is the least? 3 3 3 , 2, 2 and 4
(a) 2

(b) 3 4
(c) 3

(d) 3 2


(a) 1,200

(b) 2,400
(c) 3,000

(d) 3,200

92. If 80% of A = 50% of B and B = x% of A, then the value of x is:
(a) 400 (b) 300
(c) 160 (d) 150

93. If x is 80% of y, what percent of x is y?
(a) 75% (b) 80%
(c) 100% (d) 125%

94. In a town, the population was 8000. In one year, male population increased by 10% and female population increased by 8% but the total population increased by 9%. The number of males in the town was
(a) 4000 (b) 4500
(c) 5000 (d) 6000

95. In an examination, there were 1000 boys and 800 girls.60% of the boys and 50% of the girls passed. Find the percent of the candidates failed?
(a) 46.4

(b) 48.4
(c) 44.4

(d) 49.6

96. If A exceeds B by 40%, B is less than C by 20%, then A C is,:
(a) 28 : 25

(b) 26 : 25
(c) 3 : 2

(d) 3 : 1

97. Price of sugar rises by 20%. By how much percent should the consumption of sugar be reduced so that the expenditure does not change?

98. In a school 70% of the students are girls. The number of boys are 510. Then the total number of students in the school is
(a) 850

(b) 1700
(c) 1830

(d) 1900

99. Applied to a bill for Rs. 1,00,000 the difference between a discount of 40% and two successive discounts of 36% and 4% is
(a) Nil

(b) Rs. 1,440
(c) Rs. 2,500

(d) Rs. 4,000

100. A tradesman marks his goods 10% above his cost price. If he allows his customers 10% discount on the marked price, how much profit or loss does he make, if any?
(a) 1% gain

(b) 1% loss
(c) 5% gain
(d) No gain, no loss

Answer Keys :

76. (c) 77. (c) 78. (c) 79. (b) 80. (c) 81. (d) 82. (d) 83. (c) 84. (a) 85. (d) 86. (a) 87. (c) 88.(a) 89. (a) 90. (d) 91. (b) 92. (c) 93. (d) 94. (a) 95. (c) 96. (a) 97. (c) 98. (b) 99. (b) 100. (b)

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.