NEW! ALP ONLINE TESTS | GROUP-D Mock Tests

Disclaimer: RRB PORTAL is not associated with Railway Recruitment Board or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-5 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Set-5

(Mathematics)

82. The H.C.F. of two numbers is 8. Which one of the following can never be their L.C.M.?
(a) 24

(b) 48
(c) 56

(d) 60

83. If the sum of two numbers is 22 and the sum of their squares is 404, then the product of the numbers is:
(a) 40

(b) 44
(c) 80

(d) 88

84.1/0.04 is equal to:
(a)1/40

(b) 2/5
(c) 5/2
(d) 25

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

86. The sum of first 20 odd natural numbers is equal to :
(a) 210

(b) 300
(c) 400

(d) 420


88. (6.5 × 6.5 – 45.5 + 3.5 × 3.5) is equal to :
(a) 10

(b) 9

(c) 7

(d) 6

89. What number should be subtracted from both terms of the ratio 15 : 19 in order to make it 3 : 4?
(a) 9

(b) 6

(c) 5

(d) 3

90. If p : q = r : s = t : u = 2 : 3, then (mp + nr + ot) : (mq + ns + ou) is equal to :
(a) 1 : 3

(b) 1 : 2

(c) 2 : 3

(d) 3 : 2

91. If a : b = c : d = e : f = 1 : 2, then (pa + qc + re) : (pb + qd + rf) is equal to
(a) p : (q + r)

(b) (p + q) : r
(c) 2 : 3

(d) 1 : 2

92. If x : y = 3 : 1, then x3 – y3 : x 3 + y3 = ?
(a) 13 : 14

(b) 14 : 13
(c) 10 : 11

(d) 11 : 10

93. If 10% of m is the same as 20% of n, then m : n is equal to
(a) 2 : 1

(b) 1 : 2
(c) 1 : 10

(d) 1 :20

94. How many sides does a regular polygon have whose interior and exterior angles are in the ratio 2 : 1?

(a) 3

(b) 5

(c) 6

(d) 12

95. The area (in sq.cm.) of the largest circle that can be drawn inside a square of side 28 cm, is
(a) 17248

(b) 784

(c) 8624

(d) 616

96. The circumference of the base of a circular cylinder is 67π cm. The height of the cylinder Is equal to the diameter of the base. How many litres of water can it 
hold?
(a) 54 π cc

(b) 36π cc
(c) 0.054 π cc

(d) 0.54 π cc

97. If the circumference of a circle increases from 4n to 8, what change occurs in its area?
(a) It doubles

(b) It triples
(c) It quadruples

(d) It is halved

98. A starts business with Rs. 3500/- and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the capital?
(a) Rs. 8000/-
(b) Rs. 8500/-
(c) Rs. 9000/-

(d) Rs. 7500/-

99. A, B and C rent a pasture. A puts in 10 oxen for 7 months, B 12 oxen for 5 months and C 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175/-, how much must C pay as his share of rent?
(a) Rs. 45/-

(b) Rs. 50/-
(c) Rs.55/-

(d) Rs. 60/-

100. A reduction of 20% in the price of oranges enables a man to buy 5 oranges more for Rs. 10/-. The price of an orange before reduction was:
(a) 20 paise

(b) 40 paise
(c) 50 paise

(d) 60 paise

ANSWERS :

76. (d) 77. (a) 78. (c) 79. (d) 80. (a) 81. (a) 82. (d) 83. (a) 84. (d) 85. (a) 86. (c) 87. (a) 88. (b) 89. (d) 90. (c) 91. (d) 92. (a) 93. (a) 94. (c) 95. (d) 96. (a) 97. (c) 98. (c) 99. (a) 100. (c)

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

(e-Book) RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

NEW RRB Group-D Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.